O svojem videzu negativno razmišljamo 13-krat na dan

Lepotni ideali imajo na ženske velik vpliv, posledica je nezadovoljstvo s sabo.

Objavljeno
24. februar 2011 12.33
Mo. S.
Mo. S.
Negativno mišljenje o sebi se pri ženskah pojavlja pogosteje kot pri moških, saj jih kar 97 odstotkov vsaj enkrat na dan o svojem telesu razmišlja na negativen način. To je pokazala raziskava, opravljena s pomočjo 300 žensk. Nekatere na dan ustvarijo tudi po 100 negativnih misli, ki so vezane na njihovo telo, povprečno pa ta številka znaša 13.

Preziranje samega sebe je postalo že tako splošno sprejeto, da se včasih kar začudimo, ko nam nekdo pove, da ima svoje telo rad, meni psihologinja Ann Kearney Cooke, vodja omenjene raziskave. Tudi sama raziskava je razkrila, da ženskam, tudi če te pravijo, da so s sabo zadovoljne, drugi največkrat ne verjamejo. Psihologi so si glede tega dokaj enotni; menijo, da današnja družba bolj sprejema negotovost kot pa zadovoljstvo s svojim videzom.

Lepotni ideali, ki jih srečujemo na vsakem koraku, imajo na ženske velik vpliv, ustvarjajo jim negativne misli o sebi, saj one niso takšne kot dekleta na naslovnicah. To vodi v nezadovoljstvo, okrnjeno samopodobo, na koncu morda celo v bolezen. Prvi korak je zavestno ustvarjanje in spodbujanje pozitivnih misli o sebi, ne smemo pa pozabiti, da se počasi daleč pride.