Oče hotel prodati hčer za plato piva

V nekaterih romskih naseljih se dota za otrokovo vrednost meri v materialnih dobrinah.

Objavljeno
08. marec 2011 13.44
S. U.
S. U.
ČAKOVEC – Potem ko je prebrala zgodbo o 14-letni Rominji, ki jo je oče hotel zamenjati za konja, so se v Blaženki Ignac prebudili boleči spomini. Kot poročajo hrvaški mediji, se je danes 19-letna Rominja rodila in odraščala v romskem naselju Piškorovec. V osnovno šolo, kamor bi se morala vpisati, je starši niso pustili, saj so zanjo že takrat načrtovali poroko. Nato pa je še njen oče zaradi neprestanega družinskega nasilja in pijančevanja za dve leti pristal v zaporu.

Pri 16 letih se je prvič zaljubila, a je bila že oddana. Njena vrednost – plato piva. Takrat je odšla na center za socialno delo in jim povedala, da se bo z vsem močmi potrudila narediti poklicno trgovsko šolo. Dobila je zatočišče v internatu v Čakovcu, kjer jo je profesorica Katarina Brekalo vseskozi spodbujala, da konča šolo in najde delo.

Danes dela v ribarnici in končuje srednjo ekonomsko šolo. Opravlja vozniški izpit, sanja o vpisu na pravno fakulteto in piše knjigo o romskih običajih. V romsko naselje ne hodi več, saj starši vedno nekaj hočejo od nje, medtem ko jo vrstniki prezirajo.

Kot zanimivost – cena za romsko devico je po navadi 2000 evrov, če se pri prodaji ugotovi, da ni več nedolžna, se polovica denarja vrne.