Partnerja si najdemo nezavedno

Formula za pravo ljubezen: ste raziskovalec, graditelj, direktor ali pogajalec?

Objavljeno
14. februar 2011 15.20
Ma. F.
Ma. F.
Psihologi pravijo, da smo ljudje glede na psihološke profile razdeljeni na štiri skupine, zaradi česar si nezavedno najdemo svoj tip partnerja.

Antropologinja Helen Fisher je poiskala odgovor na večno vprašanje, zakaj ravno on oziroma ona. Po 30 letih študij o zapletenih ljubezenskih procesih in raziskavi na 28.128 ljudeh, je Helen uspelo postaviti teorijo o štirih tipih osebnosti; ti so: raziskovalec, graditelj, direktor in pogajalec. Vsakega izmed teh štirih tipov naj bi usmerjala svoja kemikalija, to so dopamin, serotonin, testosteron in estrogen.

Raziskovalci ne poznajo dolgčasa

Raziskovalci so ljudje, ki hrepenijo po pustolovščinah in v življenju radi veliko tvegajo. Poleg tega so izjemno radovedni, ustvarjalni, energični in spontani ter imajo radi najrazličnejše aktivnosti.

Na njihovo obnašanje najbolj vpliva možganska kemikalija dopamin, ki igra ključno vlogo pri izkušanju zadovoljstva in močno vpliva na to, da si osebe tega tipa želijo preizkušati vedno nove stvari.

Raziskovalci zaradi svoje energične narave ob sebi potrebujejo nekoga, ki bo njihov soigralec v življenju, zato se najbolje ujemajo prav z drugimi raziskovalci.

Graditelji so natančni

Graditelji so običajno vljudni, uglajeni, vredni spoštovanja in zvesti. So tudi izjemno previdni, neustrašni, umirjeni, družabni in priljubljeni. Znajo ravnati s soljudmi, graditi nova prijateljstva, velik pomen pa dajejo ustvarjanju družine. So zvesti svojim pravilom in urnikom, natančni, vestni, zanesljivi in obožujejo detajle.

Na njihovo obnašanje vpliva serotonin, ki uravnava čustva, kot so agresija, jeza in mirnost. V življenju potrebujejo sopotnika, ki jim bo nudil pomoč in podporo, odlično pa se razumejo z drugimi graditelji. Običajno iščejo sopotnika za vse življenje.

Direktorji obožujejo logiko

Direktorji radi analizirajo in razčlenjujejo zadeve do onemoglosti. Obožujejo logiko, so odkriti, srčni, odločni, včasih nekoliko trmasti, se ne pustijo zavajati in zmesti, najbolje pa jim gredo od rok tehnične, matematične in glasbene zadeve. So zelo ambiciozni in tekmovalni, včasih pa dajejo tudi občutek, da so čustveno otopeli in odmaknjeni. Ne glede na to pa so izjemno požrtvovalni in verjemite, če se vam bo kar koli zgodilo ali boste potrebovali pomoč, boste imeli takega človeka vedno in takoj ob sebi, četudi bo za vas popoln tujec.

Direktorji (tako moški kot tudi ženske) so pod vplivom testosterona, ki natančno oblikuje direktorsko osebnost, v življenju pa hrepenijo po osebi, ki bo podobnih misli. Najbolje se ujamejo s pogajalci.

Pogajalci uživajo v čustvenem potovanju

Pogajalci živijo v imaginarnem svetu. So intuitivni, radi se vživljajo v čustva drugih in radi izražajo svoja čustva. So dobro sogovorci in so izjemno družabni. Dobra lastnost pogajalcev je tudi ta, da vedno vidijo celotno sliko vsega in pri reševanju težav dopuščajo več možnosti.

Delujejo pod vplivom estrogena, ženskega spolnega hormona, zato v življenju iščejo sorodno dušo. Najbolje se razumejo z direktorji.

Čeprav načeloma velja, da se nekateri tipi osebnosti bolj, drugi pa manj kompatibilni, to še ne pomeni, da vaša zveza ne more uspeti, če ni tako. Če iščete sorodno dušo, je najboljši način, da osebi, ki vam je všeč, odprete svoje srce.