Po odstranitvi mandljev se nepojasnjeno zredijo

Za zdaj zdravniki ne vedo, kaj je pravi vzrok, morda je krivo napačno prehranjevanje.

Objavljeno
02. februar 2011 17.40
Mi. S.
Mi. S.
Ameriški otorinolaringologi so prek raziskav dokazali, da se veliko število otrok zredi po operaciji mandljev. V obširni raziskavi so zajeli devet različnih študij, ki so povezane z odstranitvijo mandljev pri otrocih. Odkrili so, da je veliko število mladih pacientov v roku enega leta po operaciji imelo veliko več kilogramov, kot bi morali.

Preiskovali so vzorce 795 otrok od rojstva do dokler niso postali polnoletni. Nekateri so se zredili, drugi pa so imeli normalno težo za svoja leta. Zdravniki so leto po operaciji mandljev spet izmerili njihovo težo. Povprečen ITT (indeks telesne teže) otrok je bil od 5,5 pa do 8,2 odstotka višji kot pred operacijo. Druga preiskava je pokazala, da se je od 50 do 75 odstotkov otrok zredilo po posegu.

Vzrok za zdaj še ni potrjen, a zdravniki opozarjajo, da bi težava lahko bila v spremembi prehrambenih navad. Poudarili se še, da to vsekakor ni dokončen rezultat preiskav in da bo potrebih še raziskav na to temo. Vsekakor pa naj starši pazijo na uravnoteženo prehrano in naj svoje otroke večkrat nagovarjajo k fizičnim dejavnostim.