Pokopališče kičasto 
kot božični drevešček

Če lastniki grobov ne bodo odstranili šare, bodo pokopališče spravili v red smetarji.

Objavljeno
06. februar 2011 20.08
F. S.
F. S.
COLCHESTER – V mestu s približno 110.000 prebivalci v angleški pokrajini Essex (najstarejše angleško mesto, zgrajeno na ostalinah večjega naselja iz rimskih časov, je 40 kilometrov oddaljeno od londonskega letališča Stansted) imajo več kot ducat pokopališč, med katerimi je pokopališče Poundland najmanjše in res nekaj posebnega. A ne zaradi majhnosti, ampak zaradi neverjetne parade vsemogočega kiča na skorajda vseh grobnicah in grobovih. Kdo je bil začetnik neverjetnega dodatnega okraševanja grobov, zelenic in dreves s stekleno, plišasto in plastično šaro, se nihče več ne spomni. Različni kičasti okraski na grobovih, tratah in drevesih so se začeli najbolj kopičiti lansko jesen.

Ko se je začelo pokopališče kiča pojavljati v medijih in so se začeli ljudje na Otoku spraševati, kaj za vraga se gredo na majhnem pokopališču, se je začel novembra s parado in razstavo kiča na pokopališču Poundland ukvarjati mestni svet z županjo Sonio Lewis na čelu. Konservativna županja in mestni očetje so lastnike s kičem prekritih grobov pozvali, naj grobove svojcev uredijo tako, kot je to v navadi v Angliji, in jih očistijo navlake.

Ker se ni zgodilo nič, je mestni svet Colchestra prejšnji teden skoraj soglasno odločil, da mora biti pokopališče do 1. marca pospravljeno. V odloku z županjinim podpisom piše, da bodo razstavo kiča sicer pospravili mestni smetarji, a na račun svojcev tam pokopanih. Po novih mestnih zapovedih sta lahko na vsakem grobu le po dve sveči ali večni lučki, največ šest šopkov pravih ali dva šopka plastičnih rož, ne sme biti nobene plišaste igračke, lahko pa sta največ dva steklena, keramična ali plastična obeska, ki pritrkavata v vetru. Zdaj je tam takšnih obeskov na stotine (nekatera drevesa so okrašena z njimi kot božična drevesa) in v vetru zganjajo tudi čez pokopališke zidove moteč trušč.