Pozor: nasprotja se ne privlačijo!

Stopnja izobrazbe in družbeni položaj sta pri izbiri partnerja vse bolj pomembna!

Objavljeno
09. februar 2011 17.39
M. F.
M. F.
On uspešen in bogat, ona revna in lepa. Najprej preskoči iskrica, nato vzplamtijo čustva, skupaj se borita proti vsem oviram in na koncu živita srečno. Osnova neštetim romantičnim romanom in sanjavim pravljicam, ki sporočajo, da so za pravo srečo močna in pristna čustva povsem dovolj. A zdi se, da je takšnim zgodbicam odbila zadnja ura in ostajajo le še na filmskih platnih in papirju.

Tudi ljubezen je namreč podlegla spremembam v času. Ne trdimo, da ni več pomembna, saj skupaj z monogamijo in zakonom še vedno ostaja visoko na lestvici vrednot posameznikov, a poleg čustev so za osnovanje intimnega razmerja pomembni tudi drugi kriteriji! Številne raziskave v evropskih državah so namreč pokazale, da imata pri izbiri življenjskega sopotnika njegova izobrazba in družbeni status vse pomembnejšo vlogo. Ženske tako le redko vstopajo v zvezo z moškimi, katerih izobrazba je nižja od njihove, moški pa izbirajo med tistimi, katerih izobrazba njihove ne presega, enačba pa se na koncu izide!

Podobno bi lahko trdili tudi za družbeni položaj: enaki iščejo med sebi enakimi. Res se ne sliši romantično, a zdi se, da prihaja do vse večjega ljubezenskega razslojevanja glede na izobrazbo in družbeni položaj. Poleg omenjenega trenda gre v sodobnih intimnih razmerjih omeniti še en fenomen: vse več ljudi je samskih. Natanko namreč vedo, kaj od partnerja želijo in pričakujejo in dokler ne najdejo nekoga, ki ustreza njihovim kriterijem, ostajajo samski ter živijo po načelu: »Bolje biti sam kot v zvezi z nekom, ki ne dosega mojih pričakovanj!«

Vsem romantičnim dušam pa: še vedno vam ostanejo knjige in filmi!