Pravi Shrek sanjal, da bo igralec

Velikan, risani junak Shrek, je osnovan na resnični osebi.

Objavljeno
04. marec 2011 16.00
Šp. S.
Šp. S.
Najslavnejši velikan na svetu Shrek ni izmišljen lik, a mnogi tega ne vedo! Risanega junaka so oblikovali po človeku iz mesa in krvi, profesionalnem francoskem rokoborcu Mauriceu Tilletu, ki je živel med letoma 1903 in 1954. Pri 20 letih je zbolel za redko kronično boleznijo akromegalijo, ki nastane zaradi čezmernega izločanja rastnega hormona pri ljudeh, ki so že prenehali rasti. Kosti nenadzorovano rastejo, simptomi so očitna širitev rok in nog, odebelitev ustnic in dodatna guba na čelu. Umrl je zaradi srca, ki ga je oslabila bolezen.

Boksar, ki so ga klicali Francoski angel, je bil poliglot in je govoril kar 14 jezikov. Poleg tega je bil tudi pesnik in igralec, a so ga zaradi bolezni mnogi zasmehovali. V Združene države Amerike je pobegnil, z upanjem na novo, normalno življenje. Leta 1944 je premagal Stevea Caseya - Crusherja in osvojil naslov svetovnega prvaka, vendar je čustveni intelektualec živel kot puščavnik. Pred smrtjo je pristal na prošnjo rokoborca Bobbyja Managoffa, da naredi odlitek njegovega obraza. Managoff je napravil tri mavčne kalupe. Shrek, ki so ga oblikovali po njem, nosi tudi karakterne lastnosti Francoskega angela.

Le 500.000 dolarjev za Shreka

Z oskarjem nagrajeni Shrek je bil posnet leta 2001, po slikanici znanega otroškega pisatelja Williama Steiga, ki jo je objavil leta 1990 in na žalost ni nikoli potrdil, po kom je nastal popularni lik velikana. Shrek je bila le ena od 30 njegovih knjig in verjetno ni nikoli niti sanjal, kakšen uspeh bo dosegla. Dreamworks mu je takrat plačal za uporabo lika samo pol milijona dolarjev. Samo prvi od štirih filmov je namreč prinesel 267 milijonov dolarjev v prvi polovici leta.