Pred otroki se ne preklinja!

Nemogoče je pričakovati, da se otroci ne bodo navzeli slabih vsakodnevnih navad.

Objavljeno
09. marec 2011 11.49
M. F.
M. F.
Da preklinjanje pred najmlajšimi ni primerno, je vsem staršem dobro znano. Kljub temu pa se jih kar devet od desetih v bližini malih ušes pogosto spozabi. Povprečen malček tako iz njihovih ust zelo pogosto sliši psovanje.

Otroci se učijo od svojih staršev in tako jih večina začne neprimerne besede uporabljati tudi sama. Sprva zgolj zato, ker se jim zdijo zabavne ali z njimi želijo pritegniti pozornost (neprimernosti izrečenega se namreč še ne zavedajo), kasneje, ker želijo delovati bolj odraslo, in na koncu zato, ker se jim globoko zakoreninijo v besednjak.

Odrasli seveda skušajo z različnimi vzgojnimi prijemi preklinjanje pri svojemu podmladku izkoreniniti, a pogosto neuspešno. Šolski delavci opozarjajo, da obstajajo starostne skupine otrok, kjer so sočne besede sestavina skoraj vsakega izrečenega stavka.

Ker menimo, da si kletvic ne želite slišati iz ust svojega malčka in kasneje šolarja, je pomembno, da v obdobju, ko se malček neprimernosti besed še ne zaveda, te namerno preslišite. Če ga boste zaradi njih karali ali se mu celo smejali, bo vedel, kaj mora storiti naslednjič, da ne bo ostal neopažen. Kasneje, ko otrok že razume pomen in namen kletvic, bo potreben temeljit pogovor o primernem vedenju.

Najpomembnejše ob tem je seveda, da na svoj jezik pazite tudi sami in se vsaj pred otrokom vzdržite preklinjanja!