Prepiri kot neprijeten del vsakdanjika

Spori med sorojenci so pogosto le boj za pozornost in ljubezen staršev.

Objavljeno
14. marec 2011 17.03
M. F.
M. F.
Nemogoče se jim je izogniti. Prepiri med bratci in sestricami so za večino staršev neprijeten del vsakdana. A čeprav so moteči, so za razvoj osebnosti tudi koristni: otroci se med besednimi boji naučijo izražati svoje mnenje, prisiljeni so iskati rešitve in kompromise ter zagovarjati svoje stališče. Prav zato naj bi odrasli dopuščali, da prepirljivci spore čim večkrat rešijo sami. Kadar pa brez vmešavanja ne gre, naj bodo pri svojem ravnanju zelo previdni!

Kako postopati?

Ne delajte razlik in vse vpletene obravnavajte enako! Starši običajno od starejšega otroka pričakujejo več odgovornosti in popustljivosti ter mu za spore pripisujejo večje »zasluge«! Tako dobi občutek, da je pogosto preslišan in zapostavljen, mlajši pa se lažje izogne neprijetnim posledicam.

Odkrijte vzroke! Razjasnite vse dvome in skupaj poskušajte priti zadevam do dna. Vsak naj pove svojo zgodbo, drugi pa naj med tem le poslušajo. Odkrili boste, da prepiri vedno izbruhnejo okoli podobnih zadev. Če boste vzroke našli in jih odpravili, boste ublažili tudi spore!

Ne primerjajte! Besede, kot so: »Zakaj se ne moreš obnašati kot tvoj brat?« lahko otrok razume kot hudo kritiko ter postane negotov in vase zaprt. Ali nasprotno, v njem zbudijo še dodatno jezo ali celo agresijo. Pomembno se je zavedati, da ima vsak svoj značaj, ki ni slabši od značaja drugega. Res pa je, da je drugačen in prav te razlike so pogosto vzrok sporom!

Skupne dejavnosti! Načrtujte dejavnosti, v katere je vključena cela družina. Tako boste med sorojenci okrepili vez, starejši otrok pa bo povsem spontano prevzel skrb za mlajšega!

Če je le mogoče, si čez dan vzemite tudi nekaj časa za vsakega otroka posebej. Z njim počnite stvari, ki ga veselijo. Prepiri so nemalokrat prošnja po pozornosti. Deležni naj je bodo vsi!

Pazite na svoje obnašanje! Neštetokrat ste že slišali in prebrali, da se malčki učijo od svojih staršev. To seveda velja tudi za reševanje nesoglasji. Otrokom, ki rastejo v konfliktnih družinah, kjer so prepiri med starši na dnevnem redu, se takšno obnašanje zdi povsem sprejemljivo!