Pri enajstih ugnala 
Einsteina in Gatesa

Angležinja Victoria je na inteligenčnem testu dosegla kvocient 162.

Objavljeno
12. marec 2011 12.35
A. P.
A. P.
CLAVERLEY – To je bilo veselja, ko je enajstletna Victoria Cowie iz Claverleyja v Veliki Britaniji dobila rezultate inteligenčnega testa za vstop v elitno združenje Mensa. Mama Alison in oče David sta osuplo spoznala, da je njuna edinka skorajda genij, saj je dosegla količnik 162. S tem je premagala Alberta Einsteina, Stephena Hawkinga in Billa Gatesa.

»Ko sem dobila rezultat, sem bila presenečena. Zelo je strašljivo, če te primerjajo z velikimi, istočasno pa je dober občutek, če mislijo, da si tako zelo pameten. Uživam v sestavljanju puzzlov, reševanju problemov, verjetno se bom posvetila znanosti, še posebno me zanima biologija,« je povedala najstnica.

Mensa je mednarodno društvo, v katero lahko vstopijo posamezniki, ki so na inteligenčnem testu dosegli kvocient najmanj 148. Trenutno ima več kot 100.000 članov v 100 državah. Povprečen inteligenčni količnik znaša 100, po navadi se giblje med 85 in 115. To število seveda ne pomeni avtomatično, da smo pametni, prej nakazuje na potencial, ki ga lahko razvijemo. »Uživam v znanosti in izvajanju eksperimentov, prav tako rada plešem in igram na glasbila. Hodim k dramskemu krožku in se veliko ukvarjam s športom,« je nadaljevala mladostnica, ki so ji že ponudili štipendijo za prestižno zasebno šolo.
Victoria prijateljem še ni razkrila rezultatov testa.

 »V vrtcu je znala brati kot dvakrat starejši otroci. V šoli je osvojila številne nagrade in učitelji so jo vseskozi hvalili. Zame bo kljub temu vedno ostala normalen otrok,« je ponosna 44-letna Alison, očka pa se je vprašal, od kod hčeri ta nadarjenost: »Verjetno se je že rodila inteligentna.« V en glas sta potrdila, da je nikoli nista v nič silila; pustila sta, da se je sama odločala, kaj bo počela, pri tem pa sta jo vzpodbujala: »Želiva si le, da bi pogosteje pospravila sobo.«

Inteligenčni kvocienti slavnih:
Stephen Hawking 160
Albert Einstein 160
Bill Gates 160
Sigmund Freud 156
Iris Mulej 156
Napoleon 145
Madonna 140
Arnold Schwarzenegger 135
Nicole Kidman 132