Pri uporabi mobilca postavite jasne meje

Kaj vse vam lahko o vašem otroku pove njegova uporaba mobilnega telefona?

Objavljeno
14. februar 2011 17.27
Mi. S.
Mi. S.
Že dolgo časa je minilo, odkar so prenosni telefoni preplavili svet, gotovo pa boste zelo težko ujeli kakšnega mladoletnika, ki nima svojega telefona. Že več raziskav je potrdilo, da ima lahko pretirana uporaba mobilnikov slabe posledice – povprečni mladoletnik pošlje skoraj 3000 sporočil mesečno, deklice več kot dečki. Ta številka pa je po mnenju strokovnjakov z vsega sveta skrb vzbujajoča.

Največ težav povzročajo tistim, ki sporočila pošiljajo v nočnem času. Prav ti otroci naj bi imeli težave z učenjem, tesnobo, depresijo in divjim menjavanjem razpoloženja. Po nekaterih raziskavah, ki so jo opravili hrvaški sosedje, je povprečen najstnik poslal 34 sporočilc v času, ko bi moral že spati, in sicer v prvi uri, ko je že bil v postelji. Seveda polovica staršev sploh ni vedela, kaj njihovi otroci počnejo, v glavnem so bili prepričani, da že spijo.

Ameriški zdravnik Scott Frank je šel še korak dlje: pravi, da je odkril povezavo med pogostim pošiljanjem sporočil in tveganim obnašanjem (uživanje alkohola, drog, (pre)zgodnji spolni odnosi).

Seveda starši želijo, da so njihovi otroci srečni, zdravi, odgovorni, zato je treba postaviti jasne meje – in to takoj! Toda preden svojemu otroku vzamete mobilnik, si morate objektivno ogledati celotni položaj. Telefon ni kriv za obnašanje otroka, je pa prvi znak, da je doma nekaj narobe, saj pretirano pošiljanje sporočil kaže, da starši ne nadzorujejo, kaj njihovi otroci počnejo s telefonom in drugimi sredstvi komuniciranja, kot je internet.

Postavite meje

1. Za mizo ni telefona! Družinski obroki so čas za komunikacijo med družinskimi člani, ne pa za tipkanje in brskanje.

2. V posteljo brez telefona! Spanje je ena najpomembnejših dejavnosti za normalen razvoj otroka, in če ne gre drugače, je treba otroku vzeti telefon do jutra.

3. Ko pridejo obiski, ni telefona! Ko torej v vaš dom pridejo družinski člani ali prijatelji, je na prvem mestu druženje z njimi, ne pa igranje s telefonom. Če že ne drugega, je skrajno nevljudno.

4. Tudi vi pošljite otroku telefonsko sporočilo! Bodite del njegovega družbenega življenja in stopite v korak z novo tehnologijo. Tako se bo navadil tudi na ta način komunicirati z vami in se vam bo lažje zaupal, ko bo imel težave.

5. Naj tudi sami plačajo račun za telefon! Ko mu razložite, da bo nekega dne moral sam plačevati račune, bo tudi postal pazljivejši pri porabi impluzov in sporočilc. Za začetek je v redu, če iz svojega žepa plača 10 ali 15 odstotkov svojega računa.

6. Pogovorite se o tako imenovanem sekstanju! Kaj pa je seksting? To je slengovski izraz za seksi sporočilce (sex texting – sexting), ki je relativno nov fenomen. Mladostniki si, ko vstopijo v puberteto in odkrivajo svojo spolnost, vse pogosteje pošiljajo precej eksplicitna sporočilca in tudi svoje fotografije v precej kočljivih položajih. To sicer pomeni, da ste najboljši čas za prvi pogovor o spolnosti že zamudili, vsekakor pa ni nikoli prepozno tudi z najstnikom načeti to temo.