Res je: moški so večje klepetulje od žensk!

Znanost dokazala, da moški v enem dnevu uporabijo več besed kot ženske.

Objavljeno
20. februar 2011 13.58
J. K.
J. K.
Mogoče bodo mnogi presenečeni nad to trditvijo, vendar so moški veliko bolj klepetavi kot ženske. Na vprašanje, kateri spol je bolj zgovoren, so vprašani dali podobne odgovore – moški jeziki so bolj neumorni. Prav tako veliko več govorijo, saj niso tako vešči izražanja kot pripadnice nežnejšega spola, trdijo znanstveniki, poroča Daily Mail.

Izkazalo se je, da kadar govorijo o resnih stvareh, recimo o trenutnem stanju po svetu in v politiki, so moški in ženske približno na isti valovni dolžini. Kadar pa se pogovarjamo o najbolj običajnem čebljanju s prijatelji, moški uporabljajo več besed, vendar se ne izražajo tako dobro kot ženske, saj njihove zadeve manj variirajo.

Prav tako imajo več težav z dajanjem komplimentov, se je pokazalo v rezultatih raziskovanja za zavarovalnico Sheila's Wheels. Oni bodo pogosto uporabljali iste besede in prenašali isto sporočilo in to že skoraj na ritualen način brez nepotrebne govorne navlake. »Razlika med mitom o čvekavih ženskah in resnico je omamljujoča. Moški so tisti, ki bodo govorili samo zato, da govorijo,« je povedal profesor Geoffrey Beattie z oddelka za psihologijo univerze v Manchestru, ki je bil vodja raziskave.

Beattie je analiziral 56 raziskav o komunikaciji med ženskami in moškimi ter sklenil, da jih 24 od teh prikazuje, da moški govorijo več kot ženske, poleg tega pa uporabljajo več besed. Samo dve raziskavi sta pokazali, da so ženske bolj klepetave.

Profesor Beattie je posnel 50 pogovorov na številne teme. Po tem je dal prostovoljcem prepis pogovora na papirju, na katerem je bila vsaka peta beseda izpuščena, in od njih zahteval, naj zapolnijo vrzeli. Deli besedila, ki so ga govorile ženske, so bili bolj zahtevni za izpolnjevanje, saj so bolj pazljivo izbirale besedišče iz svojega besednega zaklada. Moški po drugi strani pa so bili precej predvidljivi - njihove besede se je dalo točno napovedati v 81, medtem ko se je dalo ženske v 71 odstotkih.