Romantične ljubezni živijo le na platnih!

Mnogi pričakujejo, da se bodo popolno ljubezen izkusili tudi sami.

Objavljeno
27. februar 2011 18.15
M. F.
M. F.
Vikend z vašo ljubeznijo in romantičnim filmom. Kaj več bi še lahko pričakovali? A psihologi opozarjajo, da romantične komedije kaj lahko pripomorejo k temu, da v zvezi ni vse tako, kot bi moralo biti.

Filmi krivi za razočaranja v intimnih razmerjih

To je dokazala tudi raziskava, opravljena na univerzi Heriot Watt v Edinburgu. V njej je več sto posameznikov izpolnjevalo vprašalnike, v katerih so morali opisati svoja pričakovanja v intimni zvezi. Glede na odgovore so znanstveniki prišli do sklepa, da ljubitelji romantičnih filmov v razmerju pogosto zaidejo v težave. Prikazujejo namreč idejo o pravljični ljubezni ter v gledalcih zbujajo nerealna pričakovanja. Izmišljeni zapleti, napačni psihološki vzorci in srečni konci so po izsledkih raziskave v večji meri, kot bi si morda mislili, odgovorni za razočaranja v intimnih razmerjih.

Pomankanje komunikacije med partnerjema

Glavni krivec za to je pomanjkanje komunikacije med partnerjema. Ljubitelji romantičnih komediji so zmotno prepričani, da ta tako, kot v filmih (kjer si idealna partnerja preprosto bereta misli, predvidita želje in potrebe drug drugega) ta ne igra ključne vloge. Menijo, da se bodo zadeve same po sebi odvijate tako, kot naj bi v idealnem razmerju se.

»Zakonski svetovalci se pogosto srečujejo s pari, ki verjamejo, da popolna razmerja obstajajo in se za kakovostno zvezo ni treba truditi. Zgodbo, ki se odvija na platnu, pričakujejo tudi v resničnem življenju,« pojasnjuje psiholog dr. Bjarne Holmes, ki je raziskavo vodil.

Popolnoma napačna slika o partnerstvu

Sodobni mediji v življenju ljudi igrajo pomembno vlogo. Žal mnogim ustvarjajo popolnoma napačno sliko o partnerstvu. In čeprav večini razum govori, da ideja hollywoodske ljubezni živi le v filmih, v podzavesti še vedno pričakujejo, da se bo zgodila tudi njim. Zato se z njo identificirajo, iščejo popolnost, in če začutijo, da se njihova osebna zgodba ne odvija po scenariju, prehitro obupajo. V razočaranju pa si pogledajo nov romantični film ...