Rusi so se odločili: pivo je alkohol!

Poraba alkohola v Rusiji vpliva tudi na zmanjšanje števila prebivalcev.

Objavljeno
24. februar 2011 13.30
Mo. S.
Mo. S.
MOSKVA – Rusija doživlja zgodovinske spremembe. Pivo, ki je tam dolgo veljalo za prehrambni produkt, bo pridobilo nov status, od zdaj naprej bo – alkoholna pijača. V zadnjih 15 letih se je poraba te pijače v Rusiji povečala za trikrat, saj je bila poceni, pivcev pa, čeprav vsebuje alkohol, niso nadzorovali, poroča The Telegraph.

Zdaj pa bo vse drugače; sprejet je novi zakon, ki pivu podeljuje drugačen status. Ker vsebuje alkohol, bodo poskušali zajeziti njegovo prodajo, saj se zdaj prodaja tudi ponoči in celo v šolah, velikost pločevink oziroma steklenic pa bodo zmanjšali na 0,33 litra. Upajo, da bodo s tem vsaj nekaj storili glede zdravja svojih državljanov, ki slovijo tudi po zaužitju velikih količin vodke.

Morda se ukrepi zdijo prestrogi, vendar v Rusiji ni prav nič nenavadno, če moški zjutraj na poti v službo spijejo dozo piva ali če si ga šolarji privoščijo med šolsko malico. V prid ukrepu govori tudi podatek, da Rusi omejitev Svetovne zdravstvene ogranizacije glede količine popitega alkohola v povprečju presežejo za več kot dvakrat.

Analitiki menijo celo, da poraba alkohola vpliva na zmanjševanje števila prebivalcev v tej državi. Vsako leto za posledicami alkohola v Rusiji umre pol milijona ljudi, kar pa je zares velika težava, se zaveda tudi predsednik Dmitrij Medvedjev.