Ruski Skopušnik, siromašni bogataš

Nabral je pet milijonov cekinov, v njih se kopa, jih kupčka in z njimi krasi oblačila

Objavljeno
24. februar 2011 19.00
A. P.
A. P.
NOVOSIBIRSK – Po vzoru Disneyjevega Skopušnika se tudi Juri Babin iz Novosibirska kopa v cekinih. Vendar simpatični Rus ni čisto pravi milijonar, saj so njegovi kovanci skoraj brez vrednosti. V primerjavi z zlatimi Skopušnikovimi novci so njegovi denarci skromne kopejke, ki so vredne le stotino rublja. Začel jih je zbirati leta 1998, ko se je upokojil. Takrat je po državi pustošila finančna kriza, zaradi česar so kopejke postale praktično brez vrednosti. Nekdanji vojaški časnik je v 13 letih nakupčkal zavidljivih pet milijonov kopejk, vrednost njegove zbirke ocenjujejo na 1200 evrov.

Kovance je pobiral s pločnikov, na bankah menjaval privarčevane rublje, nekaj jih je prejel tudi od prijateljev in znancev. Pri konjičku ga nesebično podpira žena Valentina, ki mu tudi pomaga pri igricah s kovanci. Kup cekinov, ki ležijo sredi sobe, lahko kmalu postane moteč in dolgočasen. Zakonca sta si zato omislila najrazličnejše zabavne igrice, kot so dež iz cekinov, štetje novcev in polnjenje mošnjičkov. Vsak dan se predajata zabavi s kovanim železjem. Juri je svoji imenitni zbirki posvetil celo sobo. S cekini je okrasil tudi oblačila. Z ženino pomočjo je sešil sako, ki je v celoti prekrit s kovanci.

Upokojenec zagotovo ni najpremožnejši prebivalec Novosibirska, kljub temu pa se ga je prijel vzdevek milijonar. Postal je pravi zvezdnik in ponos mesta. Nedavno je v nekem intervjuju razkril željo, da bi se nekoč pojavil v Guinnessovi knjigi rekordov. Do takrat se bo še naprej prepuščal kopanju v svojih siromašnih cekinih, ki se v njegovih očeh svetijo kot zlato.