Samica albatrosa pri šestdesetih izvalila jajce

Čudno, da se ptica še razmnožuje, saj večina albatrosov dočaka le od 30 do 40 let.

Objavljeno
10. marec 2011 15.27
Šp. S./STA
Šp. S./STA
WASHINGTON – Raziskovalci so na havajskem otoku Midway opazili šestdesetletno samico iz vrste albatrosov, kako sedi na jajcu. Sprva niso vedeli, da gre za starejšo ptico, saj njeno perje ni bilo niti malo sivo, nato pa so odkrili, da je prvi obroček za spremljanje njene poti, dobila že leta 1956. Označil jo je strokovnjak za ptiče Charles Robbins, ki je zdaj star več kot 90 let. Poimenovali so jo Wisdom (Modrost), saj očitno še vedno brez težav skrbi za mladiče in ni videti prav nič starejša.

Že leta 2002 so ji na nogo namestili nov, drugi kovinski obroček po vrsti. Te je zaradi obrabe treba menjati približno na deset let. Takrat je bila Wisdom pri 52 letih najstarejša samica iz vrste albatrosov v Severni Ameriki. Vodja centra za preučevanje divjine pri ameriškem geološkem inštitutu v Patuxentu Bruce Peterjohn je presenečen nad dejstvom, da se Wisdom še vedno lahko razmnožuje, čeprav večina ptičev na otokih severozahodnega Tihega oceana po navadi dočaka le od 30 do 40 let.

Peterjohn meni, da bo fenomen prispeval k povečanemu zanimanju za preučevanje albatrosov. Morda bi spremljanje večjega vzorca omenjene vrste pokazalo, da njena starost sploh ni tako izjemna. Starost Wisdom verjetno pomeni, da je preživela vsaj dva partnerja, ampak o tem raziskovalci nimajo podatkov. Peterjohn domneva, da je imela v svojem življenju okoli 30 mladičev. Tudi tokrat so prepričani, da jajca ni posvojila, da je njeno. Ni še znano, ali se bo iz njega izvalil samec ali samička.

Wisdom je predstavnica vrste laysanski albatros, ki jo seznam Mednarodne zveze za zaščito narave uvršča med skoraj ogrožene. Po poročilih sestavlja populacijo laysanskih albatrosov 590.926 parov, ki živijo v kolonijah na severozahodnih havajskih otokih Midway in Laysan.