Skvoterji dobili brezplačno pravno pomoč

Lastnik se je moral preseliti v stanovanje, saj so njegovo hišo okupirali vsiljivci.

Objavljeno
22. februar 2011 14.50
Mo. S.
Mo. S.
LONDON – Skvoterji, ki so v britanski prestolnici okupirali milijon funtov vredno hišo, so dobili več sto funtov davkoplačevalskega denarja, da bi se lahko borili proti deložaciji. Vsiljivci iz Francije, Španije in Poljske so se naselili v trinadstropno hišo v mestu in tam ostajajo že nekaj mesecev, medtem pa si je moral lastnik hiše najeti stanovanje, v katerem mora ostati vse do konca bitke na sodišču.

Ducat vsiljivcev je v hišo vdrlo skozi okno, od takrat pa v hiši ostajajo. Prirejajo bučne zabave in povzročajo ogromno škodo, ob tem pa jim lastnik zasedene hiše zakonito ne more storiti prav veliko. Gospod Hamilton-Brown se je zaradi incidenta pritožil na sodišče, nato pa zgrožen ugotovil, da sta dva skvoterja dobila pravno pomoč in imata najeta odvetnika, ki ju branita pred obtožbami. Ker sta brezposelna državljana Evropske unije, imata namreč pravico do brezplačne pravne pomoči.

Lastnik bo mora počakati še najmanj šest tednov, da bo dobil nalog za izselitev nadležnih vsiljivcev, ki dobro poznajo svoje pravice in jih tudi izkoriščajo. Medtem ko on ne more storiti ničesar, pa se v luksuzni hiši še vedno dogaja razvrat.