Smrtonosni najstnikov 
žarek upepelil lopo

 Zaradi neprevidnosti je smrtonosni sončni žarek upepelil lopo.

Objavljeno
02. februar 2011 19.30
A. P.
A. P.
Večina staršev lahko v miru posedi pred televizorjem, ko se njihovi otroci v svoji sobi zatopijo v igro s kockami ali bolščijo v zaslon računalnika. Drugače je s starši 19-letnega Erica Jacqmaina iz ameriške Indiane, saj si je najstnik v prostem času omislil zelo nenavaden konjiček – v leseni lopi na vrtu je začel izdelovati napravo, ki ustvari žarek smrti.
 
Sprva njegovih namenov niso jemali resno, vendar je bil odločen. Dokopal se je do krožnika odslužene satelitske antene in začel nanj lepiti ogledalca. Namestil jih je natanko 5800. Nato je v samo sredino krožnika zvrtal drobno luknjo in na hrbtni strani namestil plastičen kozarec. Če obrne krožnik proti soncu, mora žarek posijati skozi luknjo in pasti natanko na sredo križca na dnu plastičnega kozarca, šele takrat je antena popolnoma obrnjena proti soncu. Ogledala delujejo kot leča in zberejo sončno svetlobo v določeni točki.

Nihče si ni predstavljal, kako močan žarek bo priprava ustvarjala. Eric je bil nad delovanjem svoje mojstrovine več kot navdušen. »Žarek je tako močan, da stali praktično vse,« se je pohvalil. Moč žarka smrti je ujel z videokamero in posnetek objavil na spletu. Tam se lahko na lastne oči prepričamo, kako bez težav tali jeklo, pari aluminij, upreti se mu ne more niti beton, kosi lesa v trenutku zagorijo. Antena, ki ima premer enega metra, je tako postala zelo nevarna priprava, ki jo je Eric poimenoval sončni žarek smrti R5800.

Zanimivo je, da je bila njena prva žrtev prav lesena lopa, v kateri jo je imel spravljeno, saj jo je zajel požar. Očitno je sonce posijalo skozi okno in zadelo ogledala. »Ja, naprava je naredila samomor. Zanetila je požar, nič ni ostalo, le nekaj staljenih delov,« je potožil Eric. K sreči ga nesrečni dogodek ni preveč potrl, saj se je odločil izdelati novo. »Načrti za naslednji model so že v teku. Tokrat bom uporabil približno 32.000 ogledalc.« Njegovi starši so že v skrbeh, kaj bo tokrat upepelil.