Sodobne ženske: razpete in z občutkom krivde

Težje kot moški lovijo ravnotežje med družinskimi in kariernimi obveznostmi.

Objavljeno
13. marec 2011 15.48
S. B.
S. B.
Najnovejša raziskava je potrdila, da so številne sodobne ženske pod hudim pritiskom, saj so iz dneva v dan razpete med družinskimi in kariernimi obveznostmi.

Slaba vest zaradi občutka razpetosti

Čeprav se na prvi pogled zdi, da sodobne ženske odlično obvladajo opravljanje več vlog hkrati, pa se pri tem pogosto počutijo krive. Sociološko-medicinski zbornik Journal of Health and Social Behaviour je objavil raziskavo Paula Glavina, doktorskega študenta na univerzi v Torontu, ki je to potrdila.

Študija je zajemala raziskavo občutkov delavnih Američanov in Američank, pri čemer je Glavin ugotovil, da se ženske, kadar delajo in so po več ur od doma, pri tem počutijo precej bolj krive v primerjavi z zaposlenimi moškimi, ki so hkrati tudi očetje.

Uspešne, vendar nesrečne

Ženske so pri usklajevanju družinskih in kariernih nalog ravno tako ali pa še bolj uspešne kot moški, vendar imajo pri tem slabo vest. Glavin je prišel do odkritja, da je to povezano z njihovo potrebo po tem, da so dobre matere, kar je pomemben del ženske identitete.

Čeprav so si ženske priborile pravico do dela, se počutijo razpete med delom in otroki, zaradi česar so pogosto nesrečne.