Strah pred zvezo

Slab zakon staršev lahko v posameznika vsadi strah pred tem, da bi se podal v resno zvezo.

Objavljeno
01. februar 2011 16.41
M. F.
M. F.
Nekateri so samski. Takšen način življenja jim ustreza in z njim so zadovoljni. Za vse zagrizene samce pa to ne velja. Med njimi so tudi takšni, ki hrepenijo po intimnem razmerju, a željo po njem vedno premaga strah pred resno zvezo. Razlogi zanj so različni, najpogosteje pa izvirajo iz...

Slabih izkušenj iz preteklih zvez

Preteklosti je težko ubežati. In čeprav ne more biti vsaka zveza slaba, bojazen, da se bo negativna izkušnja iz nekdanjega razmerja ponovila, še dolgo ostane.

Zakona staršev

Ta zelo vpliva na predstavo o zvezi: če starši niso imeli dobrega zakona, lahko to na posameznika vpliva v tolikšni meri, da ga je strah začeti razmerje, ker se boji, da se mu bo ponovila njihova zgodba.

Bojazni pred zavrnitvijo in izgubo

Nekateri razmerje pojmujejo kot »izročanje« sebe drugi osebi. In zato v njih vedno tli bojazen, da jih ljubljena oseba sčasoma ne bo več hotela sprejemati in se bo zveza zato končala, oni pa bodo ostali sami in zlomljenega srca.

Zavračanja sprememb

Vsaka zveza jih prinese, morda sploh niso tako velike, a so posamezniki, ki se ustrašijo že čisto majhnih!

Strahu pred nadzorom

Najbrž so slišali, da je nekdo zvezo končal, ker ga je partner v njej preprosto dušil. Obstajajo ljudje, ki to počno: partnerja zahtevajo samo zase in mu, sicer v prenesenem pomenu, ne pustijo dihati. In to je lahko razlog, da se zveze nekdo boji.

Strahu pred izgubo svobode

Če bi kljub razmerju lahko ohranili ves nadzor nad svojim življenjem in svobodo, bi se vanj celo podali. A vsaka zveza zahteva kompromise in prilagajanje, s tem pa se niso pripravljeni sprijazniti.

Vsem, ki jih strah ovira pred tem, da bi uživali v dvoje, polagamo na srce, da ga je najlažje premagati tako, da se z njim soočite. Sicer pa, saj veste, kako pravijo: strah ima velike oči!