Televizija ni vedno škodljiva

Televizijski programi so lahko tudi zelo koristni za otroke.

Objavljeno
05. marec 2011 16.43
N. D.
N. D.
Raziskovalci, marljivi v recesijskih kakor tudi v nerecesijskih časih, imajo odgovor tako rekoč na vsako občečloveško dilemo. Tisti z univerze v Rochestru, tretjega najbolj obljudenega mesta (z malo manj ljudmi kot Ljubljana) v zvezni državi New York (za New Yorkom in Buffalom), nam sporočajo, da so ljudje, ki gledajo dokumentarne oddajo o živalskem kraljestvu in naravnih lepotah običajno polni energije, predvsem pa dobrohotni. Že samo gledanje fotografij s to tematiko vpliva blagodejno na krvni tlak in zmanjšuje mišično napetost.

Raziskava je namenjena med drugim tudi rehabilitaciji televizije, ki je bila v zadnjih desetletjih pogosto izpostavljena kot eden največjih krivcev za poneumljanje, pasiviziranje ali pa – prav nasprotno – spodbujanje agresivnosti ljudi.

Da je zmerno gledanje televizije, predvsem pa primernih oddaj, lahko tudi koristno, bi sicer mogel povedati tudi kakšen manj izobražen smrtnik, z manj akademskimi nazivi, pa vendar – kar je res, je res.

Tudi za mladoletnice, ki so gledale televizijske serije, v katerih so se ukvarjali z vprašanji nenačrtovane nosečnosti, so ugotovili, da so precej bolj informirane o spolnosti in da se zavedajo pomena zaščite pri spolnih odnosih; očitno so se dekleta identificirala s televizijskimi liki in resno vzela njihove zagate.

Dobre strani

Ob spremljanju poučnih televizijskih oddaj lahko otroci izvejo marsikaj koristnega, kar jim pomaga tudi v šoli. Tudi risanke so lahko za otroke sproščujoče in pomirjajoče, seveda če niso preveč nasilne.

Seveda pa nekateri strokovnjaki še vedno menijo, da televizija otroku pravzaprav krade dragoceni čas, ki bi ga moral porabiti za pridobitev in razvoj motoričnih in socialnih veščin.