Tetovirani pred zakolom

Belgijski umetnik se je na Kitajskem lotil nenavadnega projekta.

Objavljeno
20. februar 2011 21.59
A. P.
A. P.
PEKING – Borci za pravice živali so obnemeli, ko so izvedeli za konjiček 46-letnega belgijskega umetnika Wima Delvoyeja. Moški se je nastanil v kitajski vasici Yang Zhen v bližini Pekinga in začel tetovirati prašiče. Doslej je s poslikavami okrasil že več živali. Gre za tatuje različnih tematik, še posebno zanimivi so tisti, ki so nastali po zgledu poslikav ruskih zapornikov.

Množica radovednežev se vsak dan zgrinja na tako imenovano art kmetijo in občuduje Wimove kreacije. Tetoviranje si lahko ogledajo tudi v živo. Wim pujse najprej uspava, nato pa se poslikave lotijo trije umetniki hkrati. Ena izmed živali je denimo okrašena z logotipom slavnega izdelovalca ženskih torbic Louisa Vuittona. Jasneje ne bi mogli spregovoriti o njeni usodi. Zaščitniki živali so dvignili vik in krik zaradi nepotrebnega trpinčenja nesrečnih živali. Wima obtožujejo, da ima v mislih zgolj lastno korist. Nekatere prašiče naj bi prodal tako imenovanim sponzorjem, ki bodo na koncu prejeli nagačeno žival, po želji pa jim lahko tetovirano prašičjo kožo napnejo kot slikarsko platno.

Vsak prašiček na umetniški kmetiji ima tudi osebnega negovalca, ki je odgovoren za ohranjanje tetovaže in vlaženje kože. Tetovirane pujse vsak dan sprehodijo po gozdu, obiskovalci pa jih lahko crkljajo in se z njimi igrajo. »Namesto da bi delal umetnost, sem jo želel gojiti. Pujsi so lepa alegorija, ki me sili k razmišljanju, kaj nam pomeni umetnost, kje je meja med umetnostjo in neumetnostjo,« je svoje početje komentiral umetnik iz Genka.