Težav jim ne povzroča miška, ampak vezalke!

Vse več malčkov zna ravnati z zapletenimi mobilniki, ne zna pa se voziti s kolesom!

Objavljeno
07. marec 2011 17.47
M. F.
M. F.
»V dobi digitalne tehnologije starši pri vzgoji otrok vse bolj pozabljajo na tradicionalne veščine in aktivnosti, ki so njim zapolnjevale otroštvo. Enostavneje se jim namreč zdi otroka posaditi pred računalnik kot ga na svežem zraku naučiti, kako se vozi kolo!« bi lahko na kratko povzeli rezultate raziskave, v kateri je s svojim podmladkom sodelovalo 2200 mamic iz 11 držav.

Znanstveniki so pod vodstvom razvojne psihologinje Sue Palmer ugotovili, da večina otrok v starosti od treh do petih let brez težav vklopi računalnik, 73 odstotkov pa jih zna uporabljati miško. Sedmim od desetih igranje računalniških igric ne povzroča težav, 23 odstotkov jih zna uporabljati mobilne telefone, četrtina se jih zlahka poveže na internet. Petina od njih obvlada celo uporabo visokotehnoloških telefonov ali iPada.

Žal pa imajo malčki težave s povsem običajnimi spretnostmi: le 11 odstotkov od sodelujočih v raziskavi jih zna zavezati vezalke, svoj naslov pozna 48 odstotkov vprašanih in zgolj tretjina jih zna pravilno povedati svoje ime in priimek. Dvajset odstotkov otrok v tej starosti zna plavati brez pomoči, prav toliko pa jih obvlada vožnjo s kolesom!

»S spodbujanjem otrok k uporabi sodobne elektronike bodo ti res v koraku s časom. Žal pa starši ob tem zanemarjajo telesne dejavnosti, gibanje na prostem in druženje s sovrstniki in svojemu podmladku onemogočajo pravilni motorični in socialni razvoj! Številke, ki to dokazujejo, so dovolj zgovorne in skrb vzbujajoče,« poudarja Palmerjeva.

Tehnologiji se res ni mogoče izogniti, kljub temu pa starši ne bi smeli pozabiti na dejavnosti, ki so za otrokov razvoj izjemno pomembne. Nasprotno, morali bi jim dati prednost in malčkom biti zgled. Ti namreč vse prepogosto opazujejo odrasle, kako ure in ure preživijo ob računalnikih ali napravah zabavne elektronike, za gibanje na prostem pa si ne vzamejo časa!