Tudi dojenčki znajo pokazati ljubezen

Jezika ljubezni ne poznajo samo odrasli, ampak tudi najmlajši.

Objavljeno
12. februar 2011 16.29
Ma. F.
Ma. F.
Mali angel, naslednjo minuto pa že zverinica. Dojenčki radi preizkušajo meje, do kam lahko gredo, vendar samo pri ljudeh, ki jih imajo radi in jim zaupajo. Kričanje, protestiranje in jok niso najbolj pozitivni načini izražanja ljubezni, ampak dojenček počne prav to, ker čuti, da ga imajo starši radi ne glede na vse in si to lahko privošči.

Dojenček pa zna na precej lepši način pokazati ljubezen do staršev, kadar so ti nekaj časa odsotni. Izraz veselja na obrazu in radostni kriki niso le sladke geste, ampak izraz globoke povezave. S tem ko pokaže svoje veselje ob prihodu staršev, pokaže svojo naklonjenost. Med prvim in tretjim letom otrokove starosti zato lahko pride do velike razburjenosti, kadar vidi, da starši (ali samo eden) nekam odhajajo.

Kadar dojenček starše obsipava s poljubi

Okoli prvega leta starosti, lahko dojenček začne poljubljati starše, saj se je tega naučil prav od njih. Ker že razume, da se nežnost kaže tudi s fizičnimi dotiki, želi to tudi sam pokazati na ta način.

Roke v zrak so izraz ljubezni

Kratki nasmehi novorojenčka kažejo na instinktivno vez med starši in otrokom. Dojenčki po šestem mesecu starosti velikokrat dvigajo roke v zrak, da bi jih starši dvignili v naročje, saj imajo to zelo radi. Tako že začenjajo fizično nakazovati svojo naklonjenost.

Dojenčkovo učenje varnosti

Od rojstva lahko novorojenček že zazna materin obraz, glas in vonj. Zvok in vonj poveže s tem, kar vidi. Proučuje materin obraz, saj si ga želi zapomniti in se naučiti, kako sta videti varnost in ljubezen.