Več raka zaradi oralnega seksa kot kajenja

Ameriški znanstveniki tudi o dokazih, ki povezujejo oralni seks z rakom.

Objavljeno
21. februar 2011 16.51
Ma. F.
Ma. F.
Svoja poročanja so znanstveniki podprli z več raziskavami o tem, kako humani virus papiloma (HPV) povzroča drastično povečanje raka v ustni votlini med belci. V ZDA je povzročitelj raka ustne votline pogosteje virus HPV kot pa kajenje, kljub temu da je kajenje najpogostejši vzrok raka na svetu. V ZDA je bilo med letoma 1974 in 2007 225-odstotno povečanje primerov raka v ustni votlini, in sicer večinoma med moškimi belci, je povedala Maura Gillison z Univerze v Ohiu.

Kot je dodala Gillisonova, je najpomembnejši dejavnik število partnerjev, s katerimi ima oseba oralni seks. S povečanjem števila partnerjev se poveča tudi verjetnost nastank okužbe.

Prejšnje študije so pokazale, da je pri ljudeh, ki imajo oralni seks s šestimi ali več partnerji v svojem življenju, osemkrat večja verjetnost raka kot pri tistih, ki oralno občujejo z manj kot šestimi partnerji. Že več let obstaja povezava med virusom HPV in rakom na materničnem vratu. Zdaj obstajajo tudi že cepiva, ki zagotavljajo zaščito, vendar so potrebne še mnoge študije na tem področju.

Obstaja okoli 150 različnih vrst virusa HPV in približno 40 od njih je spolno prenosljivih. Nekateri izmed teh lahko povzročijo tudi genitalne bradavice.

Spolno prenosljive okužbe s HPV so zelo pogoste in velikokrat ne kažejo simptomov, kar je velik problem pri ženskah, ki ne vedo, da imajo maternični rak. Polovica vseh spolno aktivnih Američanov se okuži s HPV, so ocene ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni.