Vesoljci nad mošejo

Predmet se je gibal z osupljivo hitrostjo, zato so prepričani, da na njem ni bilo živih bitij.

Objavljeno
10. februar 2011 11.57
A. P.
A. P.
JERUZALEM – Konec januarja so številne priče opazovale, kako se je na nočnem nebu nad Jeruzalemom pojavila skrivnostna lebdeča krogla. Neznani leteči predmet so ujele tudi kamere iz različnih predelov mesta, zato so se posnetki kmalu pojavili na spletu in sprožili vrsto ugibanj. Svetleča kroglasta tvorba se je okoli prve ure zjutraj spustila nad sloviti Tempeljski grič in negibno obvisela nad Skalnato mošejo. Nekaj trenutkov je postala, nato je sledila serija bliskov in NLP se je z osupljivo hitrostjo zapodil v višave. Ena izmed prič je po njegovem izginotju posnela trikotnik utripajočih luči na nebu.

Sprva so različne razlage podajali zgolj laiki na spletnih forumih, nedavno pa so posnetke začeli komentirati tudi strokovnjaki s področja znanosti in paranormalnega. Med prvimi se je opogumil Benjamin Radford, glavni urednik znanstvene revije Skeptical Inquirer, ki ni prepričan, da so nas obiskali vesoljci. »Če je bila to vesoljska ladja, potem je zelo drobna. To lahko sklepamo iz oddaljenosti od Skalnate mošeje in velikosti stavbe. Ocenjujem, da predmet ni bil večji od limuzine. To pa seveda ne pomeni, da ne bi mogla biti vesoljska ladja, vendar kljub temu obstajajo pomisleki.« Skeptiki dodajajo tudi, da se je predmet prehitro pognal proti nebu, da bi lahko bilo na krovu živo bitje. Po eni izmed teorij naj bi šlo za izraelsko vohunsko letalo brez posadke.
 
Spregovoril je tudi Nick Pope, ki je bil do leta 2006 na britanskem obrambnem ministrstvu odgovoren za videnja neznanih letečih predmetov: »Če so ti posnetki resnični, potem so to najbolj osupljivi posnetki, kar smo jih videli. Če gre za potegavščino, potem je bila odlično načrtovana in izvedena z namenom, da ne bi vzbujala dvomov o svoji pristnosti.«