Vezani moški ne priznajo, da opazijo seksi ženske

Znanstveniki z univerze v Floridi so naredili zanimivo raziskavo.

Objavljeno
26. februar 2011 14.59
S. B.
S. B.
Znanstveniki z univerze v Floridi so naredili zanimivo raziskavo. Ta se je odvijala pod krinko, saj so bili študentje, med katerimi je bila le ena ženska, prepričani, da sodelujejo pri projektu sestavljanja lego kock. V resnici pa je bilo 21-letnici naročeno, da se med raziskavo ne sme spogledovati z nobenim od moških. Pri tem ni smela uporabljati parfuma, ličil in zapeljivih oblačil ter kakršnih koli dejanj in kretenj, s katerimi bi poudarjala svojo lepoto. V tem času so moške spraševali, kako ocenjujejo njeno privlačnost. Najbolj zapeljiva se jim je zdela v času ovulacije, najbolj plodnem obdobju menstrualnega cikla, kar pa so odkrile že prejšnje raziskave.

Razliko v seksapilu so priznali le samski


Dodatna ugotovitev poizkusa pa je, da so jo kot lepšo v primerjavi s preostalim delom njenega menstrualnega ciklusa ocenjevali le samski moški, medtem ko so zasedeni označili, da ni bolj privlačna.

Znanstveniki sklepajo, da so se podzavestno ustrašili njene povečane ženske privlačnosti, ki bi lahko, če bi se začeli zanimati zanjo, ogrozila njihove že obstoječe romantične zveze. Zgolj nevezani moški so torej priznali zaznano razliko v njeni spolni privlačnosti, tisti v razmerju pa si niso upali pohvaliti druge ženske.

Ženske so v ovulacije lepše in bolj razigrane


Raziskava je del različnih projektov, ki raziskujejo, kako ovulacijski ciklus vpliva na moške in ženske. Menda razlike občutita oba spola, pri čemer moški takšno žensko zaznavajo kot lepšo, ženska v ovulaciji pa se počuti samozavestnejšo, pogosteje hodi na zabave in celo bolj zapeljivo pleše.

Po tej logiki so lahko moški, še zlasti tisti manj privlačni, nekoliko bolj ljubosumni takrat, ko njihova partnerica ovulira. Takrat naj bi bile ženske tudi bolj kritične do zunanjega videza svojih moških, kar pa ne pomeni, da so tudi bolj dovzetne za varanje, še poudarjajo znanstveniki.