Vsak osmi otrok na spletu laže o svojih letih

Veliko mladih se na spletu počuti srečnejše kot v resničnem življenju.

Objavljeno
09. februar 2011 11.49
Mo. S.
Mo. S.
Preživljanje prostega časa mladih na svetovnem spletu je v zadnjem času postalo izjemno priljubljeno. Sodobne tehnologije nam namreč ponujajo vrsto možnosti, med katere spada tudi to, da se z njihovo pomočjo preostalim predstavimo kot popolnoma druga oseba.

Mnogim otrokom in mladostnikom je čas, ki ga preživijo na spletu, pogosto zanimivejši od resničnega življenja, je pokazala britanska raziskava, ki so jo izvedli s pomočjo 2300 mladih, starih od 11 do 18 let. Skoraj polovica vprašanih je izjavila, da so na spletu srečnejši kot v resničnem življenju, saj mnogi od njih med tovrstno komunikacijo lažejo o svojih letih, videzu, koreninah in ljubezenskih razmerjih. Denimo, svoja leta si izmisli vsak osmi otrok oziroma mladostnik, ki se prek spleta pogovarja s tujci.

Zakaj je virtualno preživljanje prostega časa tako priljubljeno? Mladostniki poudarjajo, da jim veliko pomeni možnost, da lahko tako komunicirajo z ljudmi, ki jih v življenju drugače ne bi nikoli spoznali. Druga stvar je, da se lahko pretvarjajo, da so drugačni kot v resnici – nekateri v ta namen na splet objavijo celo svoje lažne fotografije.

Skoraj polovica mladih, zajetih v raziskavi, je potrdila, da se v komunikaciji prek spleta obnaša povsem drugače kot v vsakdanjem življenju. Na ta način se vsaj malo odmaknejo od vsakdana, meni psihoterapevt Peter Bradley. Obenem opozarja na možnost nastanka povsem nove generacije mladih, ki se zaradi občutka sreče, ko so na spletu, ne bo znala več spoprijeti z resničnostjo in normalno delovati v družbi.

Raziskava vsekakor predstavlja velik izziv staršem in strokovnjakom, ki bi se morali zavedati pomena izobraževanja mladih o nevarnostih svetovnega spleta.