Za ženske: Kdaj se ugrizniti v jezik?

Vsakič, ko se norčujete iz nečesa, kar mu je pomembno, meni, da ga ne sprejemate.

Objavljeno
18. februar 2011 16.38
M. F.
M. F.
Ne, ne grešijo vedno le moški. Tudi ženske, čeprav naj bi veljale za bolj taktne in pozorne, včasih na čustva partnerja preprosto pozabijo. Katere so njihove drobne, a še kako razdirajoče napake?

Nestrpnost in kritiziranje

Neštetokrat ste ga že prosili, naj umazano perilo odnaša v kopalnico. »Seveda, draga!« pravi on, a naslednjič v spalnici znova poberete s tal njegove nogavice. In, jasno, vzkipite. »Vsaj trije tedni so potrebni, da osvojimo novo navado,« pravi psihologinja Noelle Nelson. Tudi vaš partner potrebuje čas, da bo spremenil svoje vedenje. In če se večinoma trudi, da bi vam ustregel, mu pokažite, da to opazite. Kadar počne nekaj prav, vi pa neprestano opozarjate le na njegove napake, se bo počutil poraženega,« opozarja Nelsonova in nadaljuje: »Če pa boste njegov trud pohvalili, bo dobil novo motivacijo in se naslednjič potrudil še bolj!«

Sproščanje napetosti na njegovem hrbtu

Včasih je pač tak dan. Iz službe domov se vrnete slabe volje in svojo napetost stresete na tistega, ki ga ljubite. Po besedah psihologinje in zakonske terapevtke Jackie Black je to preprosto sebično. Nič ni narobe, če svoja negativna občutenja pokažete, narobe pa je, da zaradi njih po stanovanju hodite z mrkim obrazom in partnerjeve namere, da bi vas razvedril, zavračate z ostrimi besedami in zadiranjem! Raje si privoščite pol ure samo zase, o zagatah, ki so vas skoraj pripeljale na rob živčnega zloma, pa se pomenita, ko se znova vrne smisel za humor!

Nespoštovanje zasebnosti

Čeprav živita skupaj nimate pravice vdirati v njegovo zasebnost in brez vprašanj uporabljati njegovih stvari! Morda sicer menite, da ga to ne moti, a po besedah dr. Blackove v čustveno zrelem razmerju ni prostora za domneve, obvezni pa so pogovori in dogovori! Če je torej že ničkolikokrat pokazal nejevoljo, ko ste uporabljali njegov računalnik ali odpirali njegovo pošto, to spoštujte in tega ne počnite več! Ničesar ne prikriva, obdržati želi le določeno stopnjo avtonomije, ta pa je za uspešno razmerje ključnega pomena!

Nedolžno zbadanje


Zabavno se je norčevati iz njegovega priljubljenega moštva, ki mu to sezono pač ne gre. Ali iz njegovih novih hlač, ki vam niso po godu. »Zbadanje in kritiziranje moški razumejo kot zavračanje,« pravi dr. Nelsonova. »Vsakič, ko se na še tako nedolžen način norčujete iz nečesa, kar je njemu pomembno, si to razlaga, da ga ne ljubite takšnega, kot je,« dodaja in opozarja, da se bo sčasoma začel umikati. Ne nujno v naročje druge ženske, lahko pa bo vse več časa preživljal s prijatelji in ljudmi, ki mu dajejo občutek, da ga sprejemajo.

Se med naštetim ne najdete? Pomislite še enkrat in si priznajte, da bi se kdaj lahko ugriznile v jezik!