Zdravil bolezen, postal obseden s seksom

Predpisano zdravilo naj bi ga vodilo tudi v osem poskusov samomora.

Objavljeno
02. februar 2011 17.34
Mo. S.
Mo. S.
NANTES – Vsi vemo, da imajo zdravila vse mogoče stranske učinke, vendar tako ekstremnega primera ne vidimo vsak dan. Francoz Didier Jambart, 51-letni oče dveh otrok, je v boju s parkinsonovo boleznijo dobil tablete, ki so povzročile, da se bo s farmacevtskim gigantom srečal le še na sodišču.

Leta 2003 so mu namreč predpisali tablete requip, vendar so se kmalu po začetku njihovega uživanja začeli pojavljati nenavadni učinki. Didier namreč trdi, da se je po tistem njegovo vedenje drastično spremenilo, kar ga je vodilo do osmih poskusov samomora, težav s kockanjem ter posledično finančnih težav vse družine. Poleg tega je postal dobesedno obseden s seksom z moškimi, na splet pa je začel nalagati tudi fotografije, na katerih nosi ženska oblačila.

Svoje popolno družinsko življenje si je uničil, okolica pa ga je izločila iz svoje družbe. Čudno obnašanje se je končalo, ko je jemanje tablet opustil, a so ga grozljive travme spremljale še nekaj časa.

Sicer je na zavojčkih tablet opozorilo o morebitnih stranskih učinkih zapisano, možnost tako ekstremnih primerov pa je priznal tudi proizvajalčev odvetnik. Didier jih toži za 450.000 evrov, primer pa ni osamljen, saj je podobne težave s tem zdravilom prijavilo več kot 100 uporabnikov. Kaj se bo iz tožbe izcimilo, bo znano šele marca, Didier pa upa, da bodo farmacevti vendarle priznali vsebnost droge v tabletah.