Petka zanima, kaj je Pahor ponudil Obami

Po objavi WikiLeaksove depeše o pogovoru Bradleyja s Pahorjem o srečanju z Obamo.

Objavljeno
07. februar 2011 15.30
T. L./STA
T. L./STA
LJUBLJANA – Kot smo poročali, slovenski premier Borut Pahor danes začenja obisk v ZDA, ki se bo končal predvidoma v sredo. Njegov gostitelj bo uradno sicer podpredsednik ZDA Joseph Biden, predvideno pa je tudi srečanje z Barackom Obamo. Pahorja na obisku spremljata ministra za finance Franc Križanič in za zunanje zadeve Samuel Žbogar.

Po objavi sporne depeše z WikiLeaksa, ki je vzbudila veliko zanimanje domače in tuje javnosti, je poslanec SDS Miro Petek danes na vlado naslovil poslansko vprašanje, kaj je ponudila, da se bo predsednik ZDA Obama sestal s slovenskim premierom Pahorjem. Zanima ga še, ali bo na mizi tudi slovenska ponudba, da bo ameriški Westinghouse gradil drugi blok krške nuklearke, in pri tem opozarja na vsebino sporne depeše.

Petek v vprašanju izraža tudi pričakovanje, da bo vlada po končanem obisku Pahorja v ZDA parlamentarnemu odboru za zunanjo politiko in slovenski javnosti »predstavila politične in gospodarske rezultate obiska in nekajminutnega termina pri predsedniku ZDA«.

Nespodobna ponudba?


Petek v svojem vprašanju sicer namiguje na zaupno depešo vršilca dolžnosti ameriškega veleposlanika v Ljubljani Bradleyja Fredna o sestanku s Pahorjem v Ljubljani konec leta 2009, ki jo je WikiLeaks objavil konec lanskega leta. Tedaj naj bi premier v zameno za nekajminutno srečanje z Obamo ponudil sprejetje ujetnika iz taborišča Guantanamo na Kubi. Prav tako naj bi Pahor izrazil pripravljenost, da bi za uravnoteženost mednarodnih investicij v Sloveniji gradnjo drugega bloka nuklearke prevzel Westinghouse.

Pahor je takšno dogovarjanje odločno zanikal. Povezovanje sprejemanja ujetnikov s sodelovanjem med državama je zanikal tudi ameriški veleposlanik v Ljubljani Joseph Mussomeli.