Pivovarna Laško prodaja delež v Mercatorju

Rok za prejem ponudb se izteče 9. marca.

Objavljeno
04. februar 2011 10.34
Ma. F./STA
Ma. F./STA
LJUBLJANA, LAŠKO – Pivovarna Laško je danes s Pivovarno Union in Radensko objavila poziv za javno zbiranje pisnih zavezujočih ponudb za nakup skupno 878.840 delnic oziroma 23,34-odstotnega deleža v družbi Mercator. Rok za prejem ponudb se izteče 9. marca.

Nadzorni svet Pivovarne Laško je že v ponedeljek soglašal, da uprava družbe izvede javni razpis za prodajo celotnega 23,34-odstotnega lastniškega deleža, ki ga imajo v Mercatorju družbe skupine Pivovarna Laško.

Razpis je del načrta prezadolžene Pivovarne Laško, da v letošnjem letu proda naložbe v največjima slovenskima trgovcema, Delu in Fructalu.

V primeru odprodaje teh naložb v celoti bi načrtovani finančni dolg skupine konec prihodnjega leta znašal še okoli 160 milijonov evrov, so iz družbe sporočili že decembra lani.

Nadzorni svet Pivovarne Laško je sicer že septembra potrdil spremenjeno in dopolnjeno strategijo skupine laške pivovarne do leta 2014.

Temeljna predpostavka sprejete strategije je preoblikovanje v pogodbeni koncern, njen temeljni del pa je tudi razdolževanje in odprodaja investicij, nakopičenih v času vodenja družbe s strani Boška Šrota.

Na podlagi predvidenih dezinvesticij je takrat uprava Pivovarne Laško ocenila, da se bo skupni dolg skupine, ki znaša 449 milijonov evrov, do konca leta 2011 zmanjšal na 147 milijonov evrov, a je nato decembra številko nekoliko popravila.

Pivovarna Laško se je sicer po nekaterih neuradnih informacijah glede prodaje celotnega deleža v Mercatorju zadnje tedne začela pogovarjati z investicijskim skladom Mid Europa Partners.

Pivovarna Laško v danes objavljenem razpisu prodaja 317.498 delnic, Pivovarna Union in Radenska, ki spadata pod okrilje skupine laške pivovarne, pa 464.390 oziroma 96.952 delnic.