Pivovarni Laško reprogramirali posojilo

Hypo Alpe Adria Bank in pivovarna dosegli načelni sporazum.

Objavljeno
15. februar 2011 20.41
P. P./STA
P. P./STA
LAŠKO – Hypo Alpe Adria Bank in Pivovarna Laško sta dosegli načelni sporazum o reprogramu posojila v višini 58 milijonov evrov, ki v odplačilo zapade v torek. V Pivovarni Laško so za STA povedali, da pogovori glede reprogramiranja posojila še potekajo.

Pivovarna Laško je posojilo, ki ga je najela pri tej banki, zavarovala z delnicami družbe Delo, prošnjo za podaljšanje posojila pa je poslala januarja letos. Če banka ne bi repogramirala posojila, bi lastniki Dela postali Avstrijci.

Posojilo Pivovarni Laško je prvič zapadlo v plačilo septembra lani, vendar se je upravi laške pivovarne s takratnim vodstvom banke Hypo uspelo dogovoriti za podaljšanje posojila. Tokratno podaljšanje roka odplačila posojila mora Laščanom potrditi vodstvo banke na Dunaju, Pivovarna Laško pa naj bi za podaljšanje posojila ponudila tudi dodatna zavarovanja.

Pivovarna Laško ima do bank upnic skoraj 450 milijonov evrov dolga, od tega približno 340 milijonov evrov kratkoročnega. Že lani naj bi v odplačilo zapadlo 190 milijonov evrov kratkoročnih posojil.

Pivovarna Laško želi zato v letošnjem letu prodati naložbe v Mercatorju, Delu in Fructalu. V primeru odprodaje teh naložb v celoti bi načrtovani finančni dolg skupine konec prihodnjega leta znašal še okoli 160 milijonov evrov.