Plaz jim je vzel hišo in Marijo

Zaradi tragičnih dogodkov po plazu zdaj v grob še Marija.

Objavljeno
13. marec 2011 20.19
Oste Bakal
Oste Bakal
LENDAVSKE GORICE – Še pred slabima dvema letoma, ko si je štiričlanska družina Magdalenič, ki je pred tem živela v blokovskem stanovanju v Lendavi, streljaj od središča mesta, tik pod lendavskimi vinorodnimi goricami, kupila novejšo hišo, nihče ni niti pomislil, kako se bo spremenila njihova usoda. Vladimir, star 48 let, 50-letna Marija, 19-letni Tomislav (danes študent prvega letnika medicinske fakultete v Ljubljani) in 18-letna Kristina (dijakinja tretjega letnika gimnazije v Lendavi) so živeli lepo. Ko so se preselili v Lendavske Gorice 298, so prišli v idilično okolje, ki sta ga dopolnjevali še sloga in sožitje. »Imeli smo obetavno življenje in vse je bilo na naši strani,« začne zgodbo s solznimi očmi pripovedovati Vladimir Magdalenič. Toda ko ima hudič mlade ...

Tragedija za tragedijo

Čeprav je Vladimir dobro služil, je bila ena plača premalo, da bi lahko 20 let staro hišo plačali z gotovino, stala je 60.000 evrov. Zato so najeli hipotekarno posojilo in še zdaj odplačujejo visoke obroke. Marija je najprej skrbela za otroka, v začetku leta 2009 pa je prek javnih del dobila zaposlitev v VDC Lendava, kjer je zlasti popoldne skrbela za ljudi s posebnimi potrebami. Žal pa ne za dolgo; po približno dveh mesecih je morala v bolniško, kajti napadla jo je huda bolezen.

Najprej so menili, da je šlo za išias, a je bilo bistveno huje. Najhujše. Junija 2009 je Mariji umrl še oče, kar je bil dodaten šok. Družino je znova pretresla Vladimirjeva izguba službe, a je kaj kmalu dobil novo. Njegovo življenje pa je bilo po novem razpeto med službo in vožnjami do bolnišnic, vmes mu je umrla še mama. Številne terapije v Ljubljani so sprva pomagale Mariji. Že je kazalo na bolje in žena si je opomogla. A doživela je nov pretres. Konec lanskega leta, natanko 7. decembra, ko sta hitro tajanje snega ter močno deževje tudi v Lendavskih Goricah povzročila več zemeljskih plazov, je bilo najhuje v zaselku Novi Tomaž tik nad Lendavo. Tam je plazenje zemlje poškodovalo več hiš, eno od družin pa so morali tudi preseliti. Šlo je prav za omenjene Magdaleničeve; hiša je bila močno načeta, v sobah pa tudi v kletnih prostorih je na steni nastalo več razpok. Družina se še spominja, kako je zaslišala več pokov, ki so bili posledica pritiska zemlje z bližnjega hriba na zgradbo, kmalu zatem so začele močno in glasno pokati tudi stene. V hiši ni bilo več varno stanovati, zato jih je lendavska občina začasno preselila v majhno stanovanje v mestu.

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Tragični dogodki so slabo vplivali na Marijino zdravje in ga občutno poslabšali.