Po 25 minutah klinične smrti oživili novorojenko

Nato so jo, da bi omilili poškodbe možganov, za tri dni ohladili.

Objavljeno
03. marec 2011 11.28
P. P.
P. P.
PETERBOROUGH – Rachel Claxton (32) in njen partner Jason Anderson (33) iz Peterborougha na vzhodu Anglije sta preživela pravo dramo s svojo prvorojenko. Zaplet se je začel, ko je mami Rachel počila posteljica, zaradi česar je otrok ostal brez kisika in dotoka krvi.

»Držala sem jo v rokah le dve sekundi, ko je babica rekla Jasonu, naj pritisne gumb za alarm. Naenkrat so z vseh strani prihiteli zdravniki. Babica je jokala, prav tako Jason, meni pa ni nihče povedal, kaj se dogaja. Prosila sem jih, naj mi povejo, a sem vedela, da je hčerka mrtva, ker nisem zaslišala njenega joka. Nato sem slišala nekoga, ki je rekel, da je mala ponovno z nami. Nisem mogla verjeti,« je povedala mama Rachel Claxton.

»Mala Ella je bila 25 minut klinično mrtva, a so jo zdravniki uspeli vrniti v življenje. Če bo preživela, so rekli, bo imela težke poškodbe možganov in morda ne bo mogla govoriti. Nama je bilo vseeno, le da je živa,« je povedala mama.

Temperaturo so ji znižali na 33,5 stopinj Celzija

Zdravniki so se odločili Ello poslati v drugo bolnišnico, kjer uporabljajo novo tehniko ohlajevanja, ki zmanjšuje nevarnost poškodbe možganov. Z odejo za hlajenje so deklici znižali temperaturo na okoli 33,5 stopinj Celzija, da bi zmanjšali oteklino možganov. Po 72 urah so ji začeli zviševati temperaturo za pol stopinje naenkrat in ji jo počasi dvignili na običajnih 37 stopinj Celzija. Ko je dopolnila 11 dni, je smela končno s starši domov. Ella še vedno potrebuje fizioterapijo, izvidi pa kažejo, da na možganih ni anomalij.

»Še vedno nismo prepričani o njeni prihodnosti, toda za zdaj lepo napreduje. Ona je najin mali čudež in nama z vsakim dnevom daje novo upanje,« je povedala mama za Daily Mail.