Po cepljenju umrli štirje dojenčki

Cepiva, ki bi lahko bilo krivo za smrt otrok, Japonci zdaj ne uporabljajo več.

Objavljeno
07. marec 2011 11.22
A. L.
A. L.
TOKIO – Štirje malčki, stari od šest mesecev do dveh let, so umrli po cepljenju zoper pljučnico (cepivo je tudi proti nekaterim vrstam meningitisa), so sporočili z japonskega ministrstva za zdravje. Ali gre za naključje ali je krivec za smrti dojenčkov prav cepivo prevenar, še ne vedo. So pa, vse dokler ne razjasnijo, zakaj je prišlo do smrti štirih otrok, ustavili nadaljnja cepljenja z zdravilom, ki ga proizvajata ameriški farmacevt Pfizer in francoski Sanofi-Aventis.

Vsi štirje dojenčki so bili cepljeni med 2. in 4. marcem, smrt pa je nastopila največ tri dni po cepljenju. To cepivo so začeli uporabljati že pred dvema letoma, vbrizgali pa so ga že več kot milijonu otrok, so razkrili na japonskem ministrstvu za zdravje.

Nobenih omejitev za prevenar pri nas

Cepivo prevenar za cepljenje otrok uporabljamo tudi pri nas. Na inštitutu za varovanje zdravja odgovarjajo, da je »na tržišču cepivo prevenar 13 proizvajalca Wyeth Pharmaceuticals, UK – zdravilo trži Pfizer«. Na Javni agenciji RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) pa pojasnjujejo, da omenjeno zdravilo ni del obvezne sheme cepljenja. Agencija je bila od začetka uporabe cepiva pa do danes obveščena o dveh primerih neželenih učinkov po cepljenju s prevenarjem, po katerih pa sta oba otroka okrevala.

Evropa odloča, mi čakamo

»Ker je dovoljenje za promet s cepivom prevenar izdala Evropska komisija, je organ, pristojen za cepivo, Evropska agencija za zdravila (EMA), ki bo določila ukrepe, zavezujoče za vse države članice EU. Po prejemu obvestila EMA glede sprejetih ukrepov v zvezi z zadevnim cepivom bo JAZMP ustrezno ukrepala in obvestila javnost,« razlagajo na agenciji. Za zdaj zato zdravilo ostaja na trgu.