Pod vilo Gadafi skrival veliko zaklonišče

Trdnjava libijskega voditelja je padla, našli okoli milijon in pol evrov.

Objavljeno
28. februar 2011 16.45
Šp. S.
Šp. S.
BENGAZI – Palačo v Al Baydi, ki je v hribih severno od Bengazija in ima 40 sob, bazen, košarkarsko in nogometno igrišče ter rajski vrt, so med vikendom zavzeli protestniki in jo popolnoma razdejali. Razkošna vila, ki so jo Gadafijeve varnostne sile zapustile pretekli teden in v kateri je Moamer Gadafi užival z družino, je danes popolnoma uničena. Znano ni le, kaj se je zgodilo s številnimi umetninami, ki so krasile luksuzno trdnjavo.

Pod nekdaj prekrasno vilo so našli prostrano zaklonišče, v katerem se je libijski diktator po vsej verjetnosti skrival v hudih časih, kakršni so bili zanj vsekakor tudi zadnji dnevi. Daily Mail poroča, da je bunker le še en dokaz, da je bil Gadafi paranoičen človek ter da je zaklonišča verjetno dal zgraditi pod vse svoje stavbe. Bunker z labirintom tajnih hodnikov in prehodov je opremljen z visoko tehnologijo in ima vgrajene posebne filtre zraka, ki bi ščitili v primeru kemičnega ali biološkega napada. V njem je mogoče preživeti nekaj mesecev, popolnoma odrezan od sveta.

Ekscentrični voditelj je užival življenje, medtem ko so njegov narod morile tegobe. Zidovi in stropi vile so okrašeni z zlatom, palača je posebna tudi zaradi unikatnih lesenih rezbarij. Tudi sobe je krasilo pohištvo z malimi lističi zlata. Nič čudnega, da ni želel odstopiti in prepustiti pridobljenega bogastva. Študent Abdul Karim (22), ki si je prišel ogledat bunker ter palačo Gadafija, je ogorčen dejal, da si ne more zamišljati, kako bi bilo v državi, če bi predsednik denar, ki ga je portošil za opremo, vložil v ljudi, infrastrukturo in šole. V Libiji mnogi nimajo doma in hrane, v palači pa naj bi našli približno milijon in pol evrov ter zlate palice.


Uničenje Gadafijeve rezidence: