Podražitve še bodo vplivale na rast inflacije

Šok na mednarodnih trgih se namreč še ni v večji meri prenesel na domače cene.

Objavljeno
02. februar 2011 15.15
T. L./STA
T. L./STA
LJUBLJANA – Potem ko so se na mednarodnih trgih konec lani močno zvišale cene hrane in surovin, se te zdaj prenašajo v Slovenijo, a za zdaj rast cen ostaja razmeroma nizka, je danes ocenil direktor Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) Boštjan Vasle. Prenos podražitev s svetovnih trgov na domačega bo zaznamoval inflacijo, ki sicer ostaja umirjena, a so pričakovanja za naprej drugačna.

Šok na mednarodnih trgih se za zdaj še ni v večji meri prenesel v domače cene

Celotni indeks hrane po podatkih Mednarodnega denarnega sklada (IMF) je v tem trenutku na medletni ravni višji za približno 40 odstotkov. Visok šok na mednarodnih trgih se za zdaj še ni v večji meri prenesel v domače cene, je poudaril direktor Umarja.

Močna rast cen hrane na svetovnih trgih se še ni odrazila na cenah, ki jih zajema državni statistični urad. »Osnovna inflacija ostaja umirjena tako v Sloveniji kot v celotnem območju z evrom, seveda pa so pričakovanja za naprej precej drugačna,« je ocenil in dodal, da se bo visoko povišanje cen na svetovnih trgih nedvomno odrazilo pri cenah hrane v Sloveniji, vprašanje pa je, kakšen bo ta prenos.

Po njegovih pojasnilih so se razmere v Sloveniji, pa tudi na svetovnih trgih, za razliko od let 2007 in 2008, ko je bil nazadnje tako visok dvig cen hrane, nekoliko spremenile.

Ob tem je Vasle poudaril, da so se poslabšale razmere na trgu dela. Povišalo se je število brezposelnih, presenetljivo pa so se zvišale plače, kar ni pozitivna sprememba na trgu dela.