Podražitve: to pot v domu za ostarele

Najmanj težav z iskanjem prostora v domu za starejše je na območju Murske Sobote.

Objavljeno
28. februar 2011 17.05
S. N./STA
S. N./STA
LJUBLJANA – Cene se bodo spremenile, nič novega v teh časih, tudi v socialno-varstvenih domovih, kjer se bo podražila osnovna oskrba.

Povprečno se bodo povečale za 3,8 odstotka, razpon pa je sicer od 2,1 odstotka do 4,9 odstotka. Povprečno to pomeni 0,68 evra na dan oziroma v razponu od 0,32 do 1,12 evra.

Cena posameznega izvajalca je odvisna od strukture elementov cene. O konkretnem dvigu odloča organ upravljanja posameznega doma, ki sprejme sklep o cenah in je v 15 dneh o tem dolžan obvestiti ustanovitelja.

V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije se zavedajo, da je vsakršno povečanje cen za oskrbo v domu za uporabnike nesprejemljivo, saj že sedanje cene težko plačujejo in da v veliki meri doplačujejo svojci in lokalne skupnosti.

»Potrebujemo večje prihodke, vendar teh ne moremo dobiti na račun povečanja cen za uporabnike,« se problematike zaveda predsednik upravnega odbora skupnosti Boris Koprivnikar.

V tujini tovrstne stroške krijejo bodisi s pomočjo zavarovanja za dolgotrajno oskrbo bodisi iz proračunskih virov.

Število vlog za vstop v dom pa ne upada – večina prosilcev za prostor v domu je iz ljubljanske regije, številni oddajo prošnjo za sprejem še preden bi tja tudi res radi. V Sloveniji je okoli 3000 prosilcev.

Najmanj težav z iskanjem prostora v domu za starejše je sicer na območju Murske Sobote, kjer je prostor možno dobiti v nekaj dneh ali tednih.