Pogovori končani, Sulejman noče biti predsednik

Največja opozicijska stranka meni, da obljubljene reforme niso dovolj.

Objavljeno
06. februar 2011 09.13
S. N., Mo. S./STA
S. N., Mo. S./STA
KAIRO – Egiptovski podpredsednik Omar Sulejman se je dopoldne srečal s predstavniki opozicije, med katerimi so bili tudi pripadniki Muslimanske bratovščine. Na srečanju so govorili o rešitvi iz krize, v katero je Egipt zašel po začetku protestov proti predsedniku Hosniju Mubaraku.

Tiskovni predstavnik egiptovske vlade je po srečanju povedal, da so se dogovorili o oblikovanju odbora, ki bo do začetka marca predlagal ustavne spremembe in spremembe zakonodaje. Poleg tega naj bi ustanovili urad, ki bo obravnaval pritožbe v zvezi s političnimi zaporniki, odpravili pa naj bi tudi omejitve, ki veljajo za medije.

Govorili so tudi o končanju izrednih razmer. Ob tem naj bi Sulejman zavrnil predlog, da bi namesto Mubaraka sam prevzel vodenje države, čeprav ga je ta imenoval za podpredsednika.

Muslimanska bratovščina je po srečanju sporočila, da so reforme, ki jih za izhod iz politične krize predlaga režim, nezadostne, njihove zahteve pa ostajajo iste. Vlada naj na večino od njih ne bi odgovorila, je dejal visoki predstavnik bratovščine Esam al Arian. Na srečanje je bil povabljen tudi v soboto izbrani novi generalni sekretar Mubarakove Narodne demokratske stranke Hosam Badravi.

V skrbeh tudi ZDA

Dialog med oblastmi in Muslimansko bratovščino je v Münchnu, kjer se udeležuje varnostne konference, podprla tudi ameriška državna sekretarka Hillary Clinton. Srečanje je po njenih besedah to, kar so si ZDA želele. Z Mubarakom se je v soboto po telefonu pogovarjal tudi ameriški podpredsednik Joe Biden. Kot so sporočili iz Bele hiše, je od njega zahteval takojšnje ukrepe na področju demokratičnih reform v odgovor na naraščajoče nezadovoljstvo ljudstva.

Trgovine znova odprte

Čeprav nekaj tisoč protestnikov še vedno vztraja na trgu Tahrir v središču Kaira, se življenje v egiptovski prestolnici vendarle počasi normalizira. Prvič v zadnjem tednu so vrata odprle nekatere banke in pred njimi so nastale dolge vrste čakajočih. Odprta je tudi večina trgovin.