Policija občanom: Preprečite vlome v avto

»Vaša varnost je najpomembnejša, zato nikoli ne poskušajte vlomilca prijeti sami!«

Objavljeno
18. februar 2011 14.50
S. N.
S. N.
LJUBLJANA – Ne mine dan, ko ne bi bil v poročilu policijskih uprav dodan zapis o vlomih in tatvinah iz osebnih vozil. Tatiči in nepridipravi nemudoma izkoristijo vašo nepazljivost, posledice so boleče.

Tudi sami pomagamo pri kraji

Dolenjski in belokranjski policisti, pa tudi drugje ni precej drugače, kljub pogostemu opozarjanju občanov obravnavajo več primerov tatvin iz odklenjenih vozil in vlomov v vozila, ko oškodovanci na vidnih mestih v vozilu puščajo predmete.

Preventiva, preventiva

Policisti občane vnovič opozarjajo, naj ravnajo samozaščitno, naj poskrbijo za varnost svojega premoženja. Vozila skrbno zaklepajte, na sedežih, armaturnih ploščah ali v prtljažniku pa ne puščajte torbic, denarnic, prenosnih računalnikov in drugih vrednejših predmetov, ki so vaba za tatove. Predmeti v vrečki ali torbici, ki sicer niso dragoceni, so lahko vaba za storilce, saj ti ne vedo, kaj je v vrečki ali torbici. Povzročena škoda bo v tem primeru večja, kot je vrednost odnesenih predmetov.

Ob tem velja dodati, da lahko varnost izboljšate tudi tako, da vgradite kakovostno varnostno napravo, dokumenti, denar in drugi predmeti, ki bi lahko privabili tatove, so spravljeni na varnem mestu. Bistro je, da vozilo parkirate na osvetljenih ulicah.

Odnesejo, kar lahko


Včasih se nepovabljeni lotijo ne le tistega, kar imate na sedežih, ampak tudi pnevmatik, ogledal, žarometov, zgodilo pa se je že, da so jo popihali s pokrovom motorja, masko, odbijačem, hladilnikom ...

Vlomili so, kaj pa zdaj?

»Vaša varnost je najpomembnejša, zato nikoli ne poskušajte vlomilca prijeti sami, zlasti če je fizično močnejši ali celo oborožen. Takoj pokličite policijo!« Ob tem možje v modrem svetujejo, da si kar se da dobro zapomnite osebni opis storilca (spol, starost, velikost, obleka, posebne značilnosti obraza, hoje, govora in drugo), registrsko številko, barvo, znamko in tip vozila ter smer bega.

Pozor, vse pustite na miru!

Do prihoda policistov ničesar ne premikajte in ne pospravljajte, da ne boste uničili koristnih sledov, ki bi lahko pomagali pri odkritju storilca.