Pomoč: tujim delavcem prvih 230 evrov

Lokalne komisije so prejele 217 in odobrile 190 vlog za dodelitev pomoči tujim delavcem.

Objavljeno
07. marec 2011 12.42
T. L./STA
T. L./STA
LJUBLJANA – Delavci tretjih držav, ki so se v Sloveniji znašli v težkem finančnem položaju in ne morejo uveljavljati pravic do socialnih prejemkov, bodo danes dobili prva izplačila. Vsak delavec, ki izpolnjuje pogoje, bo prejel 230 evrov pomoči, v primeru nadaljevanje stiske bo enak znesek prejel še čez mesec dni.

Lokalne komisije so do četrtka prejele 217 in odobrile 190 vlog za dodelitev izredne denarne pomoči tujim delavcem. Največ vlog so sicer prejeli v Ljubljani – 121, od tega jih je komisija odobrila 109.

Finančna pomoč je namenjena delavcem tretjih držav, ki ne bi mogli uveljavljati pravic do prejemkov iz naslova prenehanja zaposlitve v skladu z zakonom in mednarodnimi pogodbami.

To velja tako za tiste, ki so izgubili zaposlitev in so jim prenehala veljati delovna dovoljenja in dovoljenja za prebivanje v Sloveniji, kot tudi za tiste, ki še imajo veljavno osebno delovno dovoljenje in dovoljenje za prebivanje v Sloveniji ali pa so celo še vedno zaposleni v Sloveniji, vendar niso prejeli plače v zadnjih dveh mesecih.