Postrelili stotnijo 
odvečnih haskijev

38-letnemu uslužbencu so naročili, naj s puško in nožem pobije najmanj sto psov.

Objavljeno
03. februar 2011 20.48
Jože Splichal
Jože Splichal
Za pričakovano velik obisk turistov med lanskimi zimskimi olimpijskimi igrami v Vancouvru in na smučarskih prizoriščih v njegovi širši okolici sta turistični podjetji Outdoor Adventures in Howling Dogs iz kanadskega zimskega smučarskega paradiža Whistler kupili velik trop vprežnih psov – več kot 300 haskijev – in zaposlili trideset vodnikov pasjih vpreg. Februarja, med igrami, in potem še skoraj ves marec so pasje vprege še vlekle turiste v Whistlerju, aprila pa se je zanimanje turistov za tovrstno zabavo na snegu zmanjšalo, dobiček od posla pa več kot prepolovil.

V obeh podjetjih, ki imata skupne solastnike, so sredi aprila sprejeli odločitev. Odvečne musherje (ameriški izraz za vodnike sani s pasjimi vpregami) so odpustili, tretjino pasjega tropa pa so dali preprosto pobiti. Za krvoločno odstranitev najmanj sto haskijev je lastnik podjetja Outdoor Adventures Joey Houssian pooblastil 38-letnega uslužbenca in mu rekel, naj nalogo opravi nekje na samem in s čim manj hrupa. Za likvidacijo odgovorni uslužbenec je od šefa dobil lovsko puško z malo več kot sto naboji, poleg tega pa še kramp in lopato, da po opravljenem krvavem delu izkoplje skupni grob za pobite pse.

Najmanj sto izmed tristo haskijev, last poslovno povezanih firm Howling Dogs in Outdoor Adventures, je bilo ubitih že v drugi polovici aprila lani, novica o nezaslišani moriji stotnije vprežnih psov pa je Kanadčane šokirala v ponedeljek, ko je dnevnik Vancouver Sun objavil pogovor z odvetnikom 38-letnega krvnika štirinožcev. Če ga ne bi začele mučiti nočne more in tako hude travme, da je moral poiskati pomoč pri zdravniku in psihologu, in hotel za njih dobiti odškodnino od zavarovalnice, Kanadčani za lanski množični poboj haskijev bržkone ne bi nikoli izvedeli. Ker mu zavarovalnica ni priznala in izplačala zahtevanih 75.000 kanadskih dolarjev odškodnine, je najel odvetnika, ki hoče odškodnino zanj zdaj iztožiti od zavarovalnice in podjetij, za kateri je 21. in 23. aprila lani s puško in nožem pobijal pse.

Zdaj pomor psov v Whistlerju preiskujejo policija in inšpektorji združenja za zaščito živali v kanadski zvezni državi Britanska Kolumbija. Njen premier Gordon Campbell je od šefa državne policije v sredo zahteval čimprejšnje odgovore in imena vseh krivcev za ta nezaslišan dogodek. Pospešena preiskava sicer še poteka, krivce za krvoločno zgodbo, preiskovanca sta za zdaj dva, lastnik in direktor podjetja Outdoor Adventures in pasji krvnik (policija njegovega imena javnosti ni razkrila), pa po kanadski zakonodaji lahko dobita do pet let zapora.