Pravice žensk se v krizi lahko zmanjšujejo

Slovenke kljub povprečni višji izobrazbi zasedajo manj odgovorna delovna mesta.

Objavljeno
08. marec 2011 09.11
Mo. S./STA
Mo. S./STA
LJUBLJANA – Ob pustnem torku je danes tudi mednarodni dan žena, zato ob tej priložnosti nekateri opozarjajo na nevarnost, da se pravice žensk v času krize lahko zmanjšujejo. Urad vlade za enake možnosti je ob 100-letnici praznovanja dneva žensk pozval k temu, da bi praznik vzeli kot pomemben spomin in opomin na boj za pravice žensk.

Pravice, ki jih imamo za samoumevne, se lahko zlasti v času zaostrenih gospodarskih razmer zmanjšajo, opozarjajo na uradu. Poleg tega izpostavljajo tudi nekatera področja, kjer med položajem žensk in moških kljub zakonsko določeni enakopravnosti obstajajo nekatere pomanjkljivosti. Tako Slovenke kljub povprečno višji izobrazbi še vedno zasedajo manj odgovorna in posledično slabše plačana delovna mesta, zadovoljni pa ne smemo biti niti z zastopanostjo žensk na mestih političnega odločanja, menijo v uradu.

Z namenom, da bi opozorili na ta problem in mladim ženskam odprli vrata v svet odločanja na najvišji ravni, na uradu organizirajo tudi mentorski dan s političarko.

Prvič leta 1911

Pobudo za praznovanje dneva, ki bi bil posvečen vsem ženskam, je leta 1910 dala nemška komunistka Clara Zetkin, prvič pa so ga praznovali leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem, toda ob različnih dnevih. Leta 1911 so ga praznovali tudi v Trbovljah.