Prej zavlačevali, 
zdaj bi tožili

Pravi odgovor, ali punčka govori resnico, bo lahko podal le izvedenec za področje spolne zlorabe

Objavljeno
01. februar 2011 18.43
Aleš Andlovič
Aleš Andlovič
SLOVENJ GRADEC – Zgodba triletnice s Koroškega, ki naj bi jo spolno zlorabljal dedek, se nikakor ne umiri. Potem ko so o usodi deklice odločali višji sodniki v Mariboru, se je zdaj vnel spor med preostalimi vpletenimi. Njena mama je s četico odvetnikov začela povračilni pohod, tako je zoper dekličinega očeta vložila še drugo kazensko ovadbo. »Prva je bila vložena pred dvema mesecema zaradi protipravnega odvzema mladoletne osebe, pred dnevi je sledila druga, veliko hujša. Na naše trditve, da je bila deklica spolno zlorabljena, so kazensko ovadili očeta, da je on spolno zlorabil hčer,« nam je dejala Natalija Markač, ki očetu pomaga kot strokovna svetovalka.

Da bo najkrajšo v vsej zgodbi potegnil otrok, opozarja vodja svetovalnice Akcija Matic Munc. Deklica od začetka zapletov ne obiskuje vrtca, prav tako ni deležna strokovne pomoči, tisti, ki so pristojni za to, so jo preprosto pustili na cedilu. »Center za socialno delo bi lahko ponudil storitev pomoč družini za domu ali storitev osebna pomoč za očeta. Tukaj ne gre za uradne postopke, ampak za dejansko socialno delo. Možno je sicer, da bi oče zaradi nizkega zaupanja do centra zavrnil takšno pomoč, kar je njegova pravica,« odgovarja Munc. Nezaupanje v razmerju med centrom za socialno delo na Ravnah in očetom deklice pa je neizmerno.

Da riba smrdi pri glavi, se potrjuje tudi v tem primeru. Že marca je mati triletnice centru za socialno delo prijavila, da obstaja sum, da deklico zlorablja dedek, materin oče. Četudi na CSD na Ravnah trdijo drugače, je že marca lani stekla preiskava, v kateri je sodeloval slovenjgraški kriminalist Jože Bračko. Ta je opravil razgovor z dekličem v navzočnosti matere in zadevo v enem dnevu končal. Policisti niso ukrepali niti glede suma otroške pornografije, o kateri so jih seznanili že aprila lani. »Del koroške policije, konkretno kriminalist Bračko s Policijske uprave Slovenj Gradec, se od začetka ugotavljanja kaznivih dejanj na škodo deklice vede pristransko in nestrokovno. Tudi po prenosu zadeve na Generalno policijsko upravo v Ljubljani se zgodba ni veliko spremenila, predvsem pa je postopek tekel nedopustno počasi,« dodaja Matic Munc, ki sam dovolj dobro pozna delovanje centrov za socialno delo.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Policisti, ki so se zgodbe lotili amatersko in neresno, grozijo Muncu s sodnimi postopki