Previdno v visokogorju

Sneg, pokrit s skorjo, ponekod ne nosi človeške teže.

Objavljeno
28. februar 2011 11.47
STA
STA
V noči na ponedeljek je ponekod v Julijcih in zahodnih Karavankah zapadlo od pet do deset centimetrov pršiča, ki se s podlago ni sprijel.
V Julijskih Alpah je na 2500 metrih do okoli 350 centimetrov snega, na 1500 metrih pa do okoli 140 centimetrov. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih okoli 30 centimetrov snega. Tanka snežna odeja sega v osojah ponekod do nižin, prisojna pobočja pa so večinoma kopna do okoli 1000 metrov nad morjem.

Sneg je večinoma pokrit s skorjo, ki je nastala deloma zaradi vetra, na prisojnih pobočjih pa tudi zaradi dnevnega taljenja in nočnega zmrzovanja. Skorja večinoma ne nosi človeške teže. V osojah je ponekod še pršič, zlasti tam, kjer ga je napihal veter. Obsežna so območja napihanega snega. Na vetru izpostavljenih mestih je snežna odeja precej spihana do trde, deloma poledenele podlage.

Nevarnost snežnih plazov je v Julijcih in zahodnih Karavankah tretje stopnje, drugod pa druge stopnje, nižje, kjer je snega malo, pa prve stopnje. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom in bolj strma pobočja, zlasti senčne lege. Plaz lahko zaradi kložastega snega sprožijo predvsem turni smučarji in pešci. Spontanega plazenja se ne pričakuje, le v Julijcih in zahodnih Karavankah se lahko sprožijo tudi manjši plazovi novega, suhega snega na skorjasti podlagi.

Danes in jutri bo večinoma suho, a precej oblačno vreme. Hladno bo. Severovzhodni veter bo prenašal novi sneg in v Julijcih ter zahodnih Karavankah delal nove zamete. Sneg se bo le počasi preobražal, zato se lavinske razmere do srede ne bodo bistveno spremenile.