Prihaja manjši enoprostorski hyundai ix20

Štirje motorji, trije menjalniki, prtljažnik z osnovnimi 440 litri volumna.

Objavljeno
06. februar 2011 11.04
Janez Kovačič
Janez Kovačič
LJUBLJANA – Ne prav majhen in sploh ne velik, po izvoru južni korejec, po vsem drugem čisti evropejec. Hyundai ix20 je novi igralec v razredu manjših enoprostorcev. In da ne pride v poštev nič drugega kot primeren tržni uspeh, je menda jasno.

Ix20 je sicer otrok Hyundaijevega oblikovalskega centra v nemškem mestu Rüsselsheim, točno tam, kjer domuje nemški Opel. Želja po evropskem uspehu je pomembna, poleg tega drži, da avto nastaja v čeških Nošovicah. V dolžino ga ni nič več in nič manj kot 410 centimetrov, podoba je sodobna, očem prijetna, v resnici je avto večji, kot deluje na fotografijah; vsekakor ni sporno in je vsaj malce opazno, da se spogleduje s Kiino vengo, kar seveda pomeni, da bosta računala na kupce v istem razredu. In da je v njem kar opazna gneča, je komaj vredno zapisati.

Enoprostorska zasnova, razmeroma velik prtljažnik, dobro sedenje


Čeprav je majhen, ponuja ix20 razmeroma velik prtljažnik z osnovnimi 440 litri volumna. Notranjost dokazuje enoprostorsko zasnovo: sedi se nekoliko višje (kar je dobrodošlo), voznikov pogled vstran nekoliko omejujejo trikotna okenca, prednja šipa je velika. Ker je mogoče zadnjo klop pomikati naprej in nazaj (deljiva je v razmerju 60/40), se s tem spreminja tudi prostornina prtljažnika, ki pa je lahko v najboljšem primeru velik 1486 litrov in ima dvojno dno. Notranjost deluje ugodno, ne bom rekel, da je kaj izjemno novega in presenetljivega, zanimiva in nekoliko drugačna sta poglobljena okrogla merilnika pred voznikom in stvar okusa je, ali je bo komu njuna modra obarvanost všeč ali ne. Udobnost oziroma prostornost sedenja zadaj je zelo znosna in kot vedno še najbolj odvisna od tega, koliko je skupaj voznika oziroma sovoznika. Barvna usklajenost notranjosti je v redu, izdelava na visoki ravni, kakopak. Najosnovnejši paket opreme ima ročno klimatsko napravo, radijski sprejemnik, tudi nekaj zračnih varnostnih blazin, za elektroniko, ki skrbi za stabilnost vozila, pa je treba doplačati 400 evrov.

Dva bencinska in dva dizelska motorja


Motorna ponudba ni prav bogata, skromna tudi ne. Ix20 je na voljo z dvema bencinskima in dvema dizelskima motorjema. Začetni bencinski razvije pri gibni prostornini 1,4 litra 66 kW/90 KM, močnejši pa 92 kW/125 KM, vendar gre v tem primeru za 1,6-litrski štirivaljnik.

Oba dizelska agregata imata po 1,4-litra gibne prostornine, enkrat 57 kW/77 KM, drugič pa 66 kW/90 KM. Menjalniki so trije (dva ročna s petimi ali šestimi prestavami in samodejni s štirimi), pogon gre na prednji kolesni par.

Novi hyundai začenja tržni pohod po slovenskem trgu prav te dni. V najcenejši izvedbi vam ga prodajo za 12.490 evrov (66 kW), močnejša bencinska izvedba je dražja za približno dva tisoč evrov. Najcenejša dizelska varianta je na prodaj za 14.990 evrov. Letos naj bi ix20 pri nas našel od 400 do 500 kupcev. Zmerno ambiciozno in verjetno uresničljivo.