Prihaja nov val podražitev

Rezervoarje z gorivom napolnite že v ponedeljek. Prihajajo podražitve.

Objavljeno
06. marec 2011 21.22
Aleksander Lukič
Aleksander Lukič
LJUBLJANA – »Po mojem izračunu – če bi trošarine ostale enake – bi se v torek pogonska goriva podražila za štiri cente. A vlada bo tu zagotovo posegla po nižanju trošarin,« za Slovenske novice razlaga Djani Brečevič z Inštituta za raziskave v energetiki, ekologiji in tehnologiji. Ob tem poudarja, da ima nižanje trošarin neposreden vpliv na državni proračun, zato ima vlada zelo malo manevrskega prostora. Z nižanjem trošarin je vlada že pred 14.dnevi preprečila podražitve.

»Vse se bo podražilo«

»Če se bodo kriza in nemiri še naprej širili, bodo vse bolj v poštev prihajal alternativna goriva. Biogoriva, etanol, zagotovo pa bo to pospešilo tudi uvajanje hibridnih vozil,« ocenjuje Brečevič. Prepričan je, da bomo v Sloveniji zaradi dražje nafte zagotovo priča novemu valu podražitev na vseh področjih, tako pri hrani kot denimo pri javnem prevozu: »Vse je povezano. Zagotovo se bo vse podražilo,« pravi Brečevič.

Čakajo nas rekordne cene goriv

Če bo vlada ohranila trošarine na isti ravni, bo 50-litrski rezervoar lastnika stal še dva evra več. Koliko pa stane liter pogonskega sredstva danes? Za liter 95-oktanskega bencina je treba odšteti 1,279 evra, za liter dizla pa 1,237 evra. Prvi bi s podražitvijo za štiri cente tako spet dosegel rekordno ceno, medtem ko bi se dizel rekordni vrednosti zelo približal – 15. julija 2008 smo za liter dizla odšteli kar 1,311 evra. Ob zadnji podražitvi goriv (pocenil se je le 98-oktanski bencin), ki je bila 22. februarja, je vlada trošarine že nižala: za liter najbolj prodajanega 95-oktanskega bencina se je znižala za okoli dva centa na 0,46 evra za liter, podobno za dizel – z 0,40 na 0,38 evra za liter. Tako nizke trošarine, kot so danes za 95-oktanski bencin, so bile nazadnje maja 2010.