Pristojni: na Dobu ni zapornikov iz Guantanama

Jelinčič trdil, da sta na Dobu že dva guantanamovca, v LDS Jelinčičevo ravnanje ocenjujejo za neetično

Objavljeno
14. februar 2011 14.09
T. L./STA
T. L./STA
LJUBLJANA – Prvak SNS Zmago Jelinčič je v Ljubljani zatrdil, da naj bi v Sloveniji že bila dva zapornika iz zloglasnega ameriškega taborišča za teroristične osumljence v Guantanamu na Kubi. Šlo naj bi za zasebne dogovore premierja Boruta Pahorja, ki zdaj v navezi z LDS skuša doseči še zakonsko pokritje tega dogovora, trdi Jelinčič.

Hrano pripravlja posebni kuhar

Kot je dejal Jelinčič, sta po njegovih informacijah dva zapornika iz Guantanama že dlje časa v zaporu na Dobu, in sicer na zaprtem oddelku, zanju pa naj bi skrbel en sam paznik, ki naj bi jima tudi nosil hrano. To naj bi posebej zanju v skladu z zahtevami islamske vere pripravljal tudi poseben kuhar, je zatrdil Jelinčič.

Zanesljivega vira ne misli izdati


Kot zatrjuje, so te informacije prišle »od zelo zanesljivega vira«, ki pa ga ne namerava razkriti. Na spletni strani pozareport.si sicer navajajo, da se je s to informacijo pred tremi dnevi pohvalil nekdanji vojaški specialec Mitja Kunstelj.

Tudi vprašanje vladi

Jelinčič je na vlado naslovil tudi poslansko vprašanje, ali te govorice držijo in na podlagi katerih zakonskih določil naj bi Slovenija sprejela ta dva zapornika. Tega namreč zakonodaja v Sloveniji ne dovoljuje, poudarja Jelinčič.

Pri tem pa je prst uperil v Pahorja in predvsem v notranjo ministrico Katarino Kresal in pravosodnega ministra Aleša Zalarja, da želijo zdaj s hitrimi spremembami kazenskega zakonika (pa tudi zakona o tujcih) omogočiti, da bi ta zapornika tudi legalno pristala v Sloveniji.

Zaprli bi svobodnega človeka


Jelinčič je še opozoril, da omenjena v Sloveniji pravzaprav nista zapornika, saj naj ne bi bila obsojenca – ZDA ju namreč zaradi pomanjkanja verodostojnih dokazov ne morejo obtožiti –, ampak formalno svobodna človeka.

To je v pogovoru za današnji Večer potrdil tudi minister Zalar, da če bo namreč Slovenija sprejela kakšno osebo iz Guantanama, ta ne bo imela statusa zapornika, ampak svobodne osebe. Zato tudi napovedane spremembe zakona o tujcih, je dejal Jelinčič.

Pahor je prodal slovensko integriteto

Pri tem je še spomnil, da je sprejem zapornikov iz Guantanama kot »moralno dolžnost zaveznic do ZDA« Pahor napovedal že, ko je ameriški predsednik Barack Obama napovedal zaprtje tega taborišča. Spomnil pa je tudi na depešo z WikiLeaksa, po kateri naj bi bil Pahor pripravljen zapornika sprejeti za srečanje z Obamo.

To se je zdaj zgodilo, Obama si je, kot je dejal Jelinčič, v Pahorja »obrisal roke, ko je prišel s stranišča«, Pahor pa je nato »hlapčevsko« izpolnil osebno obljubo »in prodal slovensko integriteto«.

Tudi o grozilnem pismu


Jelinčič je nato skupaj s poslanskim kolegom Bogdanom Barovičem predstavil tudi grozilno pismo, v katerem anonimnež grozi njemu, Janezu Janši, Radovanu Žerjavu, Andreju Magajni in Robertu Batelliju z likvidacijo, ker »mečejo polena pod noge« vladi in predsedniku države Danilu Türku. Jelinčič je pri tem izrazil pričakovanje, da bo ministrica Kresalova ukrepala enako hitro, kot je proti njemu z zahtevo po kazenskem pregonu, ker je v javnost spravil domnevno elektronsko komuniciranje med njo in nekdanjim državnim sekretarjem Goranom Klemenčičem.