Prodaja orožja za deset milijonov težja?

Novinar Frangež opozarja na neskladja o podatkih pri poslovanju z orožjem.

Objavljeno
25. februar 2011 18.39
Mi. S./STA
Mi. S./STA
LJUBLJANA – Podatki v poročilu, ki ga je ob primopredaji na obrambnem ministrstvu Janez Janša leta 1994 predal Jelku Kacinu, ne držijo, opozarja novinar Matjaž Frangež. To po njegovih besedah dokazuje dokument Obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo (Mors), ki ga je tudi javno objavil.

V poročilu iz leta 1997, ki ga je podpisal tedanji direktor Obveščevalno-varnostne službe (OVS) Marjan Miklavčič, so opravili primerjavo podatkov o oddanem orožju, navedenih v poročilu Janše in poročilu OVS. Razlike so očitne, vrednost orožja, ki ga je Slovenija posredovala Hrvaški in BiH, pa je za dobrih 10 milijonov nekdanjih nemških mark (5,112.914 evrov) nižja, kot tista v poročilu OVS.

Miklavčič je v poročilu zapisal, da je primopredaja med nekdanjima obrambnima ministroma Janezom Janšo in Jelkom Kacinom potekala 29. marca 1994. Takrat je Janša Kacinu tudi predal poročilo o orožju med 15. majem 1990 in 1. septembrom 1993. Iz poročila je razvidno, da je bilo orožje, namenjeno Hrvaški in BiH, vredno slabih 27,7 milijona nemških mark (14,162.772 evrov). Poplačilo se je izvedlo s kompenzacijo, večinoma, v vrednosti slabih 22,9 milijona (11,708.573 evrov), z nafto, preostalo pa z dobavo drugega blaga in opreme.

Podatki se ne ujemajo

Ob tem pa je nekdanji direktor OVS opozoril na neskladje, ki so ga ugotovili pri zbiranju obvestil in pregledu dokumentacije. Na Morsu so ugotovili, da je bila vrednost predanega orožja slabih 38,9 milijona nekdanjih nemških mark (19,889.236 evrov), razlike je tako za 10,7 milijona mark (5,470.818 evrov). Miklavčič hkrati poudarja, da so pri oceni vrednosti orožja upoštevali cene, ki jih je v svojem poročilu navedel Janša, čeprav so pri zbiranju informacij ugotovili, da so bile cene višje za več kot 100 odstotkov.

Prav tako se po Miklavčičevih ugotovitvah ne ujemajo podatki o oddanem orožju in kompenzacijskih poslih. Kot je zapisal na koncu poročila, ki ga je naslovil na takratnega direktorja uprave kriminalistične policije Antona Dvorška, ugotovitev, da ni bilo vse orožje plačano s kompenzacijskimi posli, potrjuje tudi več zbranih obvestil, da se je orožje plačevalo tudi v gotovini.

Iz SDS pa sporočajo, da je, dokler vlada in Mors ne umakneta oznake zaupnosti in objavita celovitega poročila o prometu in tranzitu orožja, ki je bilo leta 1993 narejeno na zahtevo takratnega predsednika vlade Janeza Drnovška, vsakršen komentar današnjih navedb Matjaža Frangeža nesmiseln. V njih so navedeni le izseki omenjenega poročila, kar pušča veliko prostora za manipulacijo, pojasnjujejo v stranki, zato vlado in Mors ponovno pozivajo k objavi poročila.